Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Na Budějovicko přiletí Svatomartinská husa

PR článek

Husa upečená dozlatova podávaná se zelím a knedlíky a také další tradiční speciality, jako je například kaldoun. To jsou neodmyslitelné komponenty svatomartinských hodů. Také na Budějovicku chystají restauratéři to nejlepší ze svých receptů na husí hostinu. Zájem je obrovský, plní se rezervace ke stolu i lůžka v hotelích. Svatý Martina láká do jižních Čech také turisty.

Období od 3. do 19. listopadu nebude pro husy úplně veselý, ale koho naopak rozveselí, jsou všichni milovníci dobrého jídla. Tradiční Svatomartinské husí menu naplánovala také řada restaurací na Českobudějovicku v jižních Čechách. Už nyní restauratéři potvrzují obrovský zájem a plnící se rezervace, proto na mnoha místech zařadili husí pokrmy do nabídky po celý týden. Volné kapacity jsou často během týdne, ale také v neděli. „V tuto chvíli máme na seznamu dvacítku restaurací z Budějovicka, které nám potvrdily Svatomartinskou nabídku,” uvádí ředitel Turistické oblasti Budějovicko Tomáš Polanský. Seznam těchto restaurací najdete na webu

Drůbež z lokálních chovů a malých farem je stále častěji důležitým tématem. Suroviny z lokálních zdrojů, husy nevyjímaje, používá například známá budějovická restaurace Klika Kitchen. Už více než deset let připravují svatomartinské dobroty podle rodinného receptu. „Husy máme z volného chovu od manželů Tůmových z Chelčic. V nabídce bude přes oběd pečená husí čtvrtka, husí kaldoun a další speciality, ale na večeře připravujeme nově takzvanou husí hostinu ve stylu “sharing plate”. Jednotlivé pokrmy sdílíte u stolu se svými blízkými ve dvou až dvaceti lidech a můžete tak ochutnat od každého něco,” popisuje nabídku majitel restaurace Petr Klika. Husí speciality a suroviny z místních zdrojů najdete také v nabídce Restaurace Zvon na Náměstí Přemysla Otakara II. v srdci Českých Budějovic. Generální manažer Grandhotelu Zvon Zdeněk Novotný k tomu dodává: „Husu pomalu konfitujeme v sádle přes noc až 14 hodin. Nechybí domácí žemlový knedlík, bramborové drbáky, švestkové červené zelí a husí jus. Jsou to recepty vycházející z tradice česko-vídeňské kuchyně.”

V Budějcích se k huse pije pivo!

Mladé víno aktuálního ročníku sice v českobudějovických restauracích také najdete, ale vzhledem k místní pivovarské tradici, očekávejte k huse spíše půllitr řízného ležáku. Potvrzuje to také vyhlášená pivnice Masné krámy. „V naší nabídce samozřejmě nechybí mladé víno, ale stejně dobře se k huse hodí také Budvarský ležák, který tabuli perfektně chuťově doplní,” říká Tomáš Olejník, vedoucí gastro oddělení Budějovického Budvaru, n.p., který pivnici provozuje. Ležák nebo pivní speciály si pak k jídlu můžete dát také v podnicích, které vaří vlastní pivo. Například Minipivovar Kněžínek, Solnice či Krajinská 27, ale také ve známých budějovických pivnicích, kde se svatomartinské menu také chystá.

Svatomartinský týden láká tradičně také turisty. Ti si již nyní rezervují pobyty a chystají se na kombinaci dobrého jídla a návštěvy oblíbených památek. „Svatomartinský týden, to je recept na pohodový pobyt na jihu Čech s dobrým jídlem a odpočinkovou náladou. Mimosezónu na Budějovicku si oblíbili především požitkáři, kteří nikam nespěchají a chtějí si vychutnat klidnou atmosféru. Letošní zvýšený zájem o husí speciality to jen potvrzuje,” říká Tomáš Polanský.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky budějovicko, české budějovice, husa, gastronomie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaromír Habrnal

o Týnu (restaurace a husy) tam není ani slovo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Čtvrtek, 2. listopadu 2023, 10:18Odpovědět

Na Budějovicko přiletí Svatomartinská husa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.