Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Přílet anděla letos doprovodí velké loutky. Město si nechalo vyrobit vlastní

Náměstí Přemysla Otakara II. se pomalu ale jistě připravuje na start Českobudějovického adventu. Vánoční trhy budou i letos doplněny bohatým kulturním programem, nebude chybět ani slavnostní rozsvícení vánočního stromu nebo přílet anděla. K němu se v letošním roce znovu přidají loutky, které si město nechalo vyrobit.

Českobudějovický advent oficiálně startuje 18. listopadu. Návštěvníci se mohou těšit na adventní městečko s novými stánky, které nechala pořádající agentura Art4promotion vyrobit u jihočeské firmy Nema z dřeva z Novohradských hor. Chybět nebude ani ledové kluziště kolem Samsonovy kašny, perníková vyhlídková věž, dřevěný altán Zvonička, adventní pódium s kulturním programem, vyřezávaný betlém, vánoční vyhlídkové kolo, Ježíškova dílna s jihočeskými řemeslníky nebo vánoční foto point. Novinkou bude zářící pohádkový strom.


Na letošních trzích bude zářící pohádkový strom. Autor: Elmira Talířová

Nové stánky na adventní městečko vyrábí v Jílovicích. Za tři týdny budou hotové

Čtrnáct dní potrvá stavba vánočního městečka pro letošní ročník Českobudějovického adventu. Připraveno je hned několik novinek. Tou největší budou úplně nové adventní stánky, které se vyrábí v Jílovicích na Českobudějovicku.

Na vyhlídkovém kole se budou moct lidé projet od 18. listopadu každý den od 9 do 21 hodin. O necelý týden později začne fungovat také kluziště, které bude v provozu každý den ve stejný čas jako kolo. 

Kulturní program začne na hlavním podiu v sobotu 27. listopadu. „Bezesporu nejzářivějším adventním hostem se stane první dáma českého soulu Marie Rottrová, který vystoupí 1. prosince. V programu se můžete těšit i na legendární duo Kamélie, zpěvačky Yvettu Simonovou nebo Petru Černockou,“ prozradila jednatelka společnosti Lenka Střítecká.

Novinkou bude program na Silvestra, kdy vystoupí kapely Wiliam a One Spirit. V plánu je také Novoroční koncert, k němu zatím pořadatelé bližší informace nesdělili.

Rozsvícení vánočního stromu a přílet anděla

Ani v letošním roce nebudou chybět tradiční akce, které pořádá město. Tou první je v sobotu 2. prosince od 16:30 slavnostní rozsvícení vánočního stromu, který přivezou na náměstí už tento pátek. Městu ho darovala rodina z Kaliště. Jde o osmnáct metrů vysokou jedli. Na programu je také přílet anděla z Černé věže. „Letos bude znovu doprovozen loutkami andělů v nadživotní velikosti. Bude jich pět a každá má zhruba čtyři metry. Loutky se projdou po náměstí, chybět nebude ani básnička. Bude to kouzelné a magické,“ uvedla náměstkyně pro kulturu Zuzana Kudláčková (Piráti) s tím, že v plánu jsou také Gospelové Vánoce, Radniční řemeslné dílny, trhy na Radničním nádvoří nebo Staročeské vánoce v Panské uličce. 

Náměstí ozdobí osmnácti metrová jedle. Vánoční strom městu věnovala rodina z Kaliště

Zhruba před šedesáti lety vysadili prarodiče Lukáše Medvece na zahradě malou jedličku, která do dnešního dne vyrostla do výšky osmnácti metrů. Strom se ale začíná naklánět a majitelé se bojí, aby nespadl. Rozhodli se proto jedli věnovat městu,...

I letos se město rozhodlo nechat adventní neděle na náměstí bez aut. Výjimkou bude poslední neděle, která je zároveň Štědrým dnem. „Nechtěli jsme v tento den omezovat ty, kteří na náměstí bydlí. Omezení tedy bude na Štědrý den platit pouze do 12 hodin,“ uvedla Kudláčková.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky advent, české budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přílet anděla letos doprovodí velké loutky. Město si nechalo vyrobit vlastní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.