Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Na rohu Biskupské bývala léta Rybárna

Další a vánoční díl Drbny historičky věnoval Jan Schinko nejpopulárnější české rybě. Historik kromě jiného popisuje, kde se v minulosti kapr prodával v ulicích Českých Budějovic.

V posledních letech se vánoční kapr prodává před radnicí v klidném počasí mezi podzimem a zimou (zima začíná za slunovratu 21. prosince). V posledních čtyřech letech byla dne 21. prosince u nás ve městě teplota 3°C, 12°C, 9°C a 10°C. Na Silvestra pak 7°C, 8°C, 15°C a 17°C. Mrazy přišly později. Rekordní skok byl naměřen na Silvestra roku 1978.

Večer 31. prosince 1978 foukal teplý jihozápadní vítr 10°C, přes noc se otočil a ráno 1. ledna 1979 ochromil republiku severní o teplotě pod -20°C. Všechno zamrzlo, zvláště vagóny s uhlím. Uhelné prázdniny do 26. ledna 1979. Až 10. ledna 1979 bylo na teploměru konečně 0°C. To ještě žili pamětníci, co pamatovali únor 1929, kdy bylo –42,2°C, ale takový propad neznali.

Kapr je ekonomicky výhodná ryba. Ottův slovník naučný se kaprovi věnuje: „Má pohyblivá ústa, jež může dopředu povytáhnouti, jsou mu dobrým ústrojím sacím pro vydatné hltání potravy způsobilým.“ Kapr byl od středověku postním jídlem, vánočním se stal v 17. století a smažené obalené kapří řízky s bramborovým salátem až ve 20. století, spíše po 2. světové válce. V kuchařkách 1. republiky jsou zejména recepty na kapra na černo, na modro, na smetaně, na víně, nadívaný aj. Novější jsou kapr dle Petra Voka, kapr třeboňský, mlynářský i kapr dušený v plzeňském pivu.

DRBNA HISTORIČKA: Na budějckém náměstí byly v době trhů stovky stánků

Další díl Drbny historičky věnoval Jan Schinko trhům v prostorách českobudějovického náměstí. Po staletí trvaly výroční trhy až 14 dnů v jednom kuse. V 19. století se doba trhu zkracovala. Nejen o tom pojednává další díl tradičního seriálu.

Malý kapr má hodně kostí, velký málo. Ve skutečnosti mají stejný počet kostí. Jen u velkého kapra je širší poměr mezi masem a kostmi. Neobvyklá bývala tradice, že se kosti z kapra shromáždily a zakopaly na zahradě pod ovocné stromy, aby dobře plodily. Zůstává, že se šupina z kapra vylisuje pod těžkou knihou a uloží pro štěstí, nebo rovnou do peněženky. Nemění se termín kapr - jikrnáč, správně je to zoologicky jikrnačka. Na jikry se při kuchání čeká, i na žluč, ale na ni z jiného důvodu.

Na snímku z roku 2008 je vánoční čas také bez sněhu. Letos napadlo půl metru sněhu v předstihu. Shodou okolností je v záběru i část jižní strany náměstí, kde na rohu Biskupské bývala léta Rybárna. V podloubí byl do oblouku uveden působivý reklamní nápis „Co Vám chybí? Jsou to ryby. Jihočeský kapr na Váš stůl.“ Bývalo tam plno, vzadu se čepovalo pivo. Dále v Biskupské na rohu Široké byla zařízena rybí restaurace U Železné panny. Specialitou bylo černé pivo a menší muzeum rybářství, dubové stoly a židle. Ve výkladní skříni do Biskupské stálo velké akvárium s rybami, které si mohl host objednat. Kuchař rybu vylovil podběrákem, odnesl a poté přinesl udělanou.

Kapr ve městě prostřednictvím Rybárny a Železné panny ve městě jako centra jihočeských rybníků, které v tom rozsahu jinde nejsou, pořád žil. V Široké také restaurace U Kapra, ale stejně vždy měli rybáři během roku malý odbyt a dohnali to na Vánoce. Ustoupla tradice mít doma kapra ve vaně a následné zabíjení kapra. (Je zaznamenáno, že při této akci v koupelně měl kapr často navrch.)

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Schinko

Štítky drbna historička, české budějovice, historie

DRBNA HISTORIČKA: Na rohu Biskupské bývala léta Rybárna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.