Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ANKETA: Domácnosti voní vánočním cukrovím, jeho podoba se s dobou mění. Jaké je vaše nejoblíbenější?

Snad každý z nás má Vánoce rád i kvůli všemožným dobrotám, které k nim neodmyslitelně patří. V řadě domácností od začátku prosince voní čerstvě upečené cukroví. Rodiny si cukroví mohou nechat i upéct na zakázku. Každý preferuje jiné druhy, jiné chutě. Jak je to u čtenářů Budějcké Drbny?

Kdy se poprvé začalo péct? 

Historie vánočního cukroví by měla sahat přibližně do 16. století, kdy první cukroví nemělo mít dnešní podobu. Dřívější podobou cukroví byly figurky z ovoce, které děti po tom, co si s nimi pohrají, měly sníst. Cukroví v historii mělo i ochranářskou funkci, kdy mělo chránit rodinu a celé hospodářství před temnými silami. Typickým příkladem je cukroví v podobě vykrajovaných zvířat, kdy to mělo chránit živá zvířata v hospodářství, cukroví ve tvaru kruhu bylo symbolem slunce a věšelo se na domy či ovocné stromy.

V dřívějších dobách se cukroví mělo dle tradice péct pouze z mouky z vlastní úrody, to symbolizovalo to, aby v příštím roce přišla také vysoká úroda. Těsto se z rukou mělo otírat o stromy a zbylá voda z těsta se lila do krmení hovězího dobytka, aby nadále dobře dojil.

Cukroví v současné podobě se objevilo během 19. století, patřilo však pouze do bohatých domů. Součástí tehdejšího cukroví byla vzácná koření. Chudší lidé následně pekli spíše z toho, co bylo k dispozici – třeba  i z pepře či česneku. Uvádí se také to, že nejoblíbenějším cukrovím v 19. století byly karamely, kdy ty byly součástí štědrovečerního stolu nebo vánočního stromečku.

Škvarkové nebo medové cukroví 

Cukroví také bylo pečeno z vánočkového těsta, to bylo připravováno přibližně do druhé světové války, později se objevuje v Polsku. Jednou z častých přísad do cukroví 19. století byl med, ve městech se objevovaly tzv. medáky ze směsi medu, cukru, vajec, másla, mléka a hladké mouky, často se tato směs upravila do podoby placek a následně se upekla a natírala se čokoládovou polevou. Historicky se objevovalo i škvarkové cukroví, kdy to se objevilo dříve na vesnicích a až kolem poloviny 19. století ve městech. Od druhé poloviny 19. století se pekly i tzv. zázvorky z polohrubé mouky, strouhaného zázvoru, cukru a vajec.

Po druhé světové válce se cukroví začalo připravovat i z dalších a dražších surovin, následně se dalo zakoupit i v cukrárnách.

Linecké, rohlíčky, nebo raw? 

Většina z vánočních cukroví se v Česku připravuje pečením ze směsi mouky, cukru, vajec a másla, k tomuto základu se pak podle druhu cukroví přidává kakao, čokoláda, vlašské a lískové ořechy, strouhaný kokos a kandované ovoce. Mezi typické patří cukroví z lineckého těsta nebo vanilkové rohlíčky. Oblíbenými vůněmi jsou vanilka, rum, skořice. K pečeným cukrovím se v Česku dělají i nepečené druhy. Stále více populární se stává i zdravější raw cukroví.

Jaké cukroví je vaše nejoblíbenější?

Celkem hlasovalo253 čtenářů

Ohodnoť článek

Foto Lenka Dvořáková | Zdroj toprecepty.cz, wikipedia

Štítky cukroví, zvyky, tradice, pečení, domácnost, svátky, anketa

ANKETA: Domácnosti voní vánočním cukrovím, jeho podoba se s dobou mění. Jaké je vaše nejoblíbenější?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.