Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Použité e-cigarety do klasických kontejnerů nepatří. Přes 80 procent kuřáků je ale nerecykluje

PR článek

Jednorázové elektronické cigarety jsou mezi kuřáky hitem posledních let. Více než polovina z nich ví, že po dokouření patří vybitá zařízení do nádob určených pro ekologickou likvidaci. I přesto ale téměř 80 procent kuřáků vyhazuje použité elektronické cigarety do směsného odpadu. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ecobat, která se v Česku na sběr všech odpadních baterií, jejich třídění a následnou recyklaci, zaměřuje.

Podle získaných dat v Česku více než polovina kuřáků elektronických cigaret vyhazuje použitá zařízení do komunálního odpadu. Nejhorší situace je pak podle průzkumu společnosti Ecobat v Praze a Středočeském a Plzeňském kraji.

V těchto lokalitách je nejvyšší koncentrace lidí, kteří kouří elektronické cigarety. Zároveň je tady ale také nejmenší procento těch, kteří ví, jak s vybitým vaporizérem naložit. Téměř polovina se dokonce domnívá, že před vyhozením by měli baterii ze zařízení vyndat. To je ale podle marketingové ředitelky společnosti Ecobat Kateřiny Vránkové chyba. „Baterii nevyndávejte. Stačí elektro cigaretu správně vytřídit. Pokud nevíte, kam s ní, tak ji doneste do obchodu či trafiky, kde jste ji koupili. Tam budou mít i sběrné nádoby, do kterých vybitý přístroj můžete vhodit. Chybu ale neuděláte ani když e-cigaretu hodíte do kontejnerů určených pro malá elektrozařízení,“ vysvětlila.

Jak jsou na tom regiony?

Nejvíce kuřáků se podle průzkumu nachází v Praze. Více než polovina jich tady ale neví, že použitá zařízení nepatří do komunálního odpadu, dodala Vránková. Co se oblasti recyklace týče, nejhůře dopadla Vysočina, kde téměř každý, kdo e-cigaretu vykouří, ji odhodí do směsného odpadu.

Lepší povědomí o recyklaci e-cigaret nemají ani mladí. Vapování je přitom mezi lidmi ve věku od 18 do 26 let velmi oblíbené a v dotazovaném vzorku jich kouření přiznalo 42 procent. Jen 14 procent z nich ale vyhazuje použitá zařízení do správných kontejnerů.

Správná recyklace je důležitá nejen kvůli ekologii, ale i kvůli zdraví. E-cigarety obsahují mnoho nebezpečných látek, plasty, nevyjímatelnou baterii, nikotinové soli a stopy těžkých kovů, které mohou mít negativní vliv na životní prostředí. Většina e-cigaret pak končí na skládkách, které zabírají plochu v přírodě, a to nejen po dobu, kdy je na nich umístěn odpad, ale i několik let poté, než může dojít k jeho rekultivaci. Odpady uložené na skládkách už navíc nelze nijak využít. „A to je v případě odpadů, které lze recyklovat ten největší problém,“ vysvětluje Lucie Müllerová, tisková mluvčí společnosti EKO-KOM, která v ČR zajišťuje provoz systém sběru a recyklace obalových odpadů.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky e-cigarety, recyklace, Eko-kom, Ecobat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Použité e-cigarety do klasických kontejnerů nepatří. Přes 80 procent kuřáků je ale nerecykluje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.