Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Nedaleko bývalé Linecké brány stál Velký pivovar

V dnešním dílu Drbny historičky se Jan Schinko podíval na Divadelní ulici v centru Českých Budějovic. Právě v této lokalitě se v minulosti nacházela Linecká brána, kterou město srovnalo se zemí.

Na snímku Divadelní ulice přes Zlatý most směrem k náměstí z let před rokem 1907 stojí za mostem vlevo na pravém břehu Malše patrový dům s valbovou střechou a německým hostincem U Wendlerů, v tom čase hostinec Johanna Strohmayera. Z bouřlivých událostí roku 1848 se zachovala zpráva, že U Wendlerů došlo ke štvanici na hostinského jistého Puckla. Česká Národní garda si to s ním chtěl vyřídit za nemístnou velkoněmeckou agitaci. Ze zprávy vyplývalo, že jim Puckl utekl.

Objekt hostince do roku 1844 přiléhal k Linecké bráně, kterou radnice nechal zbořit s odůvodněním, že překáží. (Předtím více než 500 let nepřekážela.) Dům s hostincem byl upraven v klasicistním stylu. Jádro domu bylo starší, snad renesanční. Nic se nezachovalo, jen gotické části portálu Linecké brány se v nové době našly v Malši. Za hostincem směrem k náměstí stojí Velký pivovar (nazýván také Bílý pivovar podle pšeničného piva). V okolí německého hostince se po postavení Německého spolkového domu vytvořilo převážně německé prostředí. Divadlo hrálo převážně v němčině a Velký pivovar také ovládali více měšťané Němci.

Další část Divadelní k náměstí byla česká. Podle místních listů Češi a Němci spolu vycházeli. Wendlerův hostinec později vedl Josef Sarko, který si v roce 1880 najal český hostinec U Černého koníčka. V roce 1890 koupila Wendlerův hostinec radnice za 18 200 zl. s tím, že ho nechá ho zbořit. Plánovala zde zařídit nábřeží a Velký pivovar upravit na víceúčelový c. k. úřední dům, ve kterém bude sídlit okresní hejtmanství, pošta, telegraf, berní správa a další c. k. úřady.

Část radních však nechtěla hostinec zbořit. Slovně se o něj bojovalo, jinak se nic nepohnulo, takže hostinec za Johanna Strohmayera prosperoval až do roku 1914. Hostinský platil radnici nájem za dům a portál ročně 2.291,41 K. Problémy začaly v roce 1912, kdy Velký pivovar koupilo soukromé stavební konsorcium a žádalo radnici, aby mu zdarma postoupila ke zboření Wendlerův hostinec. Z hostince se odstěhoval německý vlivný spolek Gesselenverein a z pivovaru obchodní firmy. Trochu se jednalo, tušily se spekulace, ale radnice dům konsorciu darovala.

Hned v roce 1912 se začal bourat Velký pivovar. V něm se do poslední chvíle pracovalo ve výrobně žitné kávy firmy Hahn. Zaměstnanci utekly až když se jim nad hlavami v patře bouralo a ve stropě se objevily trhliny. Starobylý Wendlerův hostinec odolal do roku 1914, těsně před 1. světovou válkou. Dobouralo se a stavební čas se nejméně na čtyři roky zastavil. V roce 1923 se nová radnice vrátila k myšlence postavit velký úřední dům. Připravila rozpočet, ale projekt zadán nebyl. Otálelo se a zřejmě radnice ztratila pro jiné akutní problémy v nové republice o centrální úřední dům zájem. Zbořila se bašta Katovna a přiléhající hradby.

Ve volné prostoru se v letech 1927 a 1930 postavil blok obytných domů s dnes již legendární kavárnou Savoy proti divadlu. Něco jako kavárna Slavie a Národní divadlo v Praze. U nás na břehu Malše, v Praze na břehu Vltavy.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Poskytl Jan Schinko

Štítky české budějovice, historie, drbna historička, jan schinko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Nedaleko bývalé Linecké brány stál Velký pivovar  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.