Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Dopravcem na jindřichohradecké úzkokolejce by mohl být Gepard Express

Dopravcem na jindřichohradecké úzkokolejce by mohla být od půlky června společnost Gepard Express. Záměr na podepsání smlouvy s dopravcem schválila na dnešním zasedání rada Jihočeského kraje, který je objednavatelem služeb. Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), jimž úzkokolejka patří, jsou od října 2022 v úpadku a provoz na trati dočasně ukončily. Věřitelé JHMD schválili na lednovém zasedání u insolvenčního soudu v Českých Budějovicích reorganizaci společnosti.

„Smlouvu (se společností Gepard Express) podle zákona na dva měsíce zveřejňujeme. A pokud v tu chvíli bude na druhé straně provozovatel a bude si chtít službu objednat, jsme na to připraveni. Zároveň jsme deklarovali, že se nebudeme podílet na nákupu kolejí a jakéhokoliv jiného majetku. Dostávají se k nám informace, že jsou na to připraveny obce, což nás překvapilo, protože se jedná o částku převyšující 120 milionů korun, kterou by musely investovat," řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

JHMD dluží věřitelům přibližně 350 milionů korun. Do konce května by měla společnost ukončit reorganizaci a 1. června by opět mohla zahájit provoz. Reorganizační návrh kromě jiného počítá s tím, že by dráhu i vozy koupily obce.

Návrh smlouvy mezi krajem a společností Gepard Express se týká letošního turistického období od půlky června do konce října. JHMD vlastní úzkokolejky z Jindřichova Hradce do Obrataně na Pelhřimovsku a do Nové Bystřice na Jindřichohradecku. Provoz na novobystřické trati začal 1. listopadu 1897. „Neusilujeme pouze o letní jízdy, které jsou samozřejmě pro turisty nejlákavější. Ale naším cílem je dlouhodobé obnovení turistického provozu," řekl Michal Žižlavský, advokát Jana Kysely, který pracuje na reorganizaci JHMD.

Železnici však v minulosti využívali ke každodenním cestám do práce i obyvatelé. Nyní tyto služby zajišťují autobusové spoje. Ale koordinuje si je vždy daný kraj. Jenže třeba řada lidí z Kamenice nad Lipou na Pelhřimovsku dojíždí do 20 kilometrů vzdáleného jihočeského Jindřichova Hradce. „A nyní, když nefunguje úzkokolejka, tak musí (vlaky) jezdit přes Žirovnici a Počátky, kdy jedna cesta s přestupy trvá třeba hodinu a půl," řekl Jan Šatava, jeden ze zakladatelů firmy JHMD a někdejší předseda představenstva.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jindřichohradecké místní dráhy

Štítky železnice, správa, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravcem na jindřichohradecké úzkokolejce by mohl být Gepard Express  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.