Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Náměstí na sídlišti Vltava je opravené. Město chystá ještě překvapení s fontánou a bazénkem

Za 22 milionů korun nechalo město opravit náměstí u sídliště Vltava. Velkou část peněz se podařilo získat z Norských fondů. Lidé mohou nově využívat sezení pod plachtou, vysázené jsou nové stromy, rostliny a květiny. V plánu je navíc ještě doplnění bazénku a fontány, který uprostřed náměstí je. O jakou změnu půjde ale nechtěli zástupci radnice zatím prozradit.

Revitalizace prostoru u Kulturního domu Vltava začala v polovině května 2023. Kromě nových povrchů, výsadby a mobiliáře nechalo město připravit i moderní systém závlahy. „Není to jenom o tom, co tady vidíme na povrchu, ale jsou tady i sofistikované rozvody závlahy pro jednotlivé stromy a rostlinky a elektronický systém, který toto všechno řídí. Je to to propojení našeho zeleného záměru ozelenit toto náměstíčko a IT systému, který v moderní době využíváme,“ uvedla dnes primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová (ODS).

Náklady na rekonstrukci jsou 22 milionů korun. Z toho se 16,5 milionu korun podařilo získat z Norských fondů, zbytek se uhradil z městského rozpočtu.

„Vzniklo tady opravdu moc hezké náměstíčko, které nám dokonce, a to se nestává často, i několik občanů už pochválilo.  Je potřeba poděkovat také všem, kteří tady bydlí, protože o jednu letní sezonu přišli,“ komentoval náměstek primátorky Petr Maroš (ODS).

Nad jednu část sezení nechalo město umístit plachtu, která poskytne v horkých dnech stín. Do budoucna by měly další stín vytvořit stromy, které nechalo město nově na náměstí vysadit. Celkem jich je 51 a jde o ambroně, platany a neplodící třešně. „Stromy, které tady byly, byly zasazeny opravdu nepřátelsky. Nemohli jsme je proto zachránit. Nechali jsme ale vyměnit podloží, vykopal se jíl a celé je to udělané tak, aby ten strom mohl velmi dobře zakořenit a do budoucna poskytoval další stín,“ komentovala náměstkyně primátorky Zuzana Kudláčková (Piráti).

Zahradní architekta Lenka Marcínová, která se na rekonstrukci náměstí podílela, uvedla, že zeleň se bude ještě postupně doplňovat. „Nastavili jsme nějaký základ a uvidíme, jak se tady rostlinkám bude líbit a dařit. Podle toho pak budeme reagovat na dosívání,“ řekla dnes novinářům.

I přesto, že je rekonstrukce náměstí hotová, město ještě chystá několik změn. „Máme ještě návrhy, jak doplnit tu fontánku, kterou tady všichni znají. Myslím, že ten veřejný prostor dostane krásnou koncovku, a věřím, že se to bude všem líbit,“ dodala primátorka.

Maroš pak prozradil, že v letošním nebo příští roce by se měla kompletně zrekonstruovat budova, ve které sídlí Selesiánské středisko mládeže. „Máme připravený koncept rekonstrukce, a předpokládám, že pokud to nestihneme v tomto roce, tak ji opravíme v tom příštím. A jednou snad dojde i na tu druhou stranu,“ řekl směrem ke Kulturním domu Vltava.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky KD Vltava, náměstí, revitalizace, závlaha, revitalizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náměstí na sídlišti Vltava je opravené. Město chystá ještě překvapení s fontánou a bazénkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.