Počasí dnes26 °C, zítra31 °C
Čtvrtek 20. června 2024  |  Svátek má Květa
Bez reklam

Město postupně zbourá vstupy do podchodu u nádraží. Silnici pak nejspíš vyztuží

Poslední roky se v Českých Budějovicích řešila budoucnost podchodu u nádraží. Kvůli špatnému stavu silnice nad ním muselo město promyslet, jak s téměř nevyužívaným podchodem naložit. Jednou z variant bylo jeho „zasypání“, nyní to ale vypadá, že se vedení radnice přikloní k jeho vyztužení. Vstupy do podchodu by měly zmizet do konce roku.

Podchod u nádraží v Českých Budějovicích je už několik let uzavřený. Vybudováním přechodů pro chodce se z něj pomalu vytratili lidé a stalo se z něj spíše problémové místo. Později město navíc zjistilo, že silnice nad ním není v dobrém stavu a je třeba celou situaci nějak řešit.

V podstatě rozhodnuto je o odstranění vstupů do podchodu. Některé z nich zmizí do konce roku. „Ty na straně nádraží chceme odstranit, abychom mohli rozšířit chodník před. Vyhlásili jsme na to výběrové řízení a počítáme s tím, že do konce roku ty vstupy na straně nádraží vůbec nebudou,“ vysvětlil náměstek primátorky Petr Maroš (ODS).

Podchod u nádraží nejspíše zmizí. Město musí reagovat na špatný stav silnice

Uzavřít nebo opravit podchod u nádraží? To je otázka, kterou v nadcházejících týdnech či měsících rozhodne vedení českobudějovické radnice. Část radních se přiklání ke kompletnímu uzavření, zjistila Budějcká Drbna. Ještě letos navíc zmizí vstupy...

Ideální variantou je podle Maroše odstranění všech vstupů, čímž by se celý prostor před nádražím sjednotil. Zůstat ale musí alespoň jeden „služební“ vstup, který by umožnil pravidelnou údržbu podchodu. „Je tam ještě jeden vstup z garáží v Mercury, který je také zaslepený, ale ten by se mi jako služební líbil asi nejvíc,“ komentoval. Náklady na odstranění se pohybují kolem tří milionů korun.

Další věcí, kterou musí vedení města vyřešit, je samotný podchod. „Celá ta situace vlastně vznikla proto, že silnice nad podchodem, která se chová jako most, není v dobrém stavu a musí se vyztužit. Je to důležitý dopravní uzel, takže ho nemůžeme uzavřít, proto tam byly i varianty, že bychom podchod zasypali,“ vysvětlil náměstek primátorky.

Nyní město zjišťuje, zda bude možné podchod vyztužit a zpevnit. To je podle vedení města jediná možná varianta, jak situaci aktuálně vyřešit. Výztuhy by se mohly začít podle Maroše instalovat během roku, náklady se předpokládají kolem deseti milionů korun. Původní varianty, o kterých město uvažovalo, přitom měly vyjít na 40 a 80 milionů korun.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky české budějovice, nádraží, podchod, silnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město postupně zbourá vstupy do podchodu u nádraží. Silnici pak nejspíš vyztuží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.