Počasí dnes15 °C, zítra16 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Hygienici zahájili kontrolu táborů, udělili první pokutu a prověřují několik hromadných problémů se zažíváním

Jihočeští hygienici k polovině července evidují rekordních 355 letních táborů, na nichž se rekreuje více než 36 tisíc dětí. Při prvních kontrolách již byla uložena první pokuta, která se týkala nedostatků v ubytování.

Jihočeští hygienici letos registrují rekordní počet letních táborů. K polovině července evidují 355 táborů, na nichž se rekreuje více než 36 tisíc dětí. Tato čísla jsou velmi podobná loňským, kdy se v kraji rekreovalo 38 400 dětí na 357 táborech, což bylo nejvíce za poslední roky. Ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých KHS Jihočeského kraje Marie Nosková uvedla, že v tomto roce bylo nahlášeno 287 zotavovacích akcí pro 34 556 dětí a 48 menších táborů do 30 dětí, kterých se účastní 1 592 dětí.

Při preventivních kontrolách už hygienici odhalili i závažnější nedostatky. První sankce ve výši 3000 korun uložili za nedostatky v ubytování na jednom táboře na Českokrumlovsku. Hygienici při kontrole zjistili, že molitanové matrace bez svrchního krytí byly silně znečištěné a na některých místech poškozené. „Zjištění nevyhovujících molitanových matrací bylo pro nás nepřijatelné, proto jsme museli přistoupit k udělení pokuty," vysvětlila Nosková.

Za uplynulý týdn se objevily i dva případy onemocnění s hromadným výskytem gastrointestinálních potíží. Na jednom táboře na Táborsku se rekreovalo 116 osob, z toho 100 dětí. Hygienici provedli epidemiologické šetření a nařídili protiepidemická opatření, včetně odebrání vody na vyšetření. „Krátkodobé potíže mělo celkem 47 osob, z toho bylo 44 dětí. Dvě děti byly převezeny do nemocnice, zbytek byl izolován ve vyčleněných chatkách," popsala situaci Nosková.

Druhý případ se objevil na táboře na Jindřichohradecku, kde problémy začaly v noci z 9. na 10. července. „Potíže mělo postupně okolo 20 dětí a 3 vedoucí. Pět osob bylo hospitalizováno, u tří z nich byla potvrzena pozitivita na noroviry," uvedla Nosková. Hygienici nařídili protiepidemická opatření a opakovaně provedli kontroly hygienických požadavků.

Další dva podněty, které hygienici obdrželi, se týkaly problémů s vodou a toaletami na skautském táboře na Českobudějovicku a nepřítomnosti zdravotníka při výskytu gastrointestinálních potíží na táboře na Táborsku. Oba podněty se po prověření ukázaly jako neoprávněné.

Hygienici letos plánují celkem 125 kontrol táborů a stravovacích zařízení. Jen za první dva týdny prázdnin uskutečnili již 65 kontrol, tedy více než polovinu plánovaných. „Zatím nebylo potřeba vydat zákaz konání akce ani nebyla zjištěna žádná neohlášená akce," uvedla Nosková.

Na dvou táborech v okrese Tábor bylo nutné z důvodu silné alergické reakce dítěte po kousnutí hmyzem vyhledat odborné ošetření v nemocnici. „V obou případech se děti vrátily na tábor a pokračovaly bez problémů v pobytu," dodala Nosková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto volnocasuj.cz

Štítky Krajská hygienická stanice, hygienici, letní tábory, kontroly

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici zahájili kontrolu táborů, udělili první pokutu a prověřují několik hromadných problémů se zažíváním  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.