Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Park Dukelská funguje už více než rok, stále však není kompletní. Chybí dětské hřiště i tráva na svazích

Je to již více než rok, co v květnu 2023 přivítal nový park Dukelská první návštěvníky. Přestože je mezi místními oblíbený, trápí ho od otevření mnoho problémů a stále funguje pouze v provizorním režimu. V parku se dlouhodobě nedaří zatravnit svahy u náplavky a stále v něm chybí dětské hřiště. Město se nyní snaží oba nedostatky odstranit. Svahy osadilo novým způsobem a hřiště chce dokončit na podzim.

Park Dukelská si za 14 měsíců jeho fungování oblíbila řada místních. Mezi jeho nejčastější návštěvníky patří zejména rodiče s malými dětmi. Vystačit si tam však musí pouze s malým provizorním pískovištěm. Park stále čeká na dokončení dětského hřiště, které má být umístěno v jeho středu. Městu se totiž opakovaně nepodařilo jeho výstavbu vysoutěžit a prostor tak nadále zarůstá keři a vysokou trávou.

„Na dětské hřiště máme právě vypsané výběrové řízení a počítáme s tím, že letos na podzim již bude vše hotové,“ sdělil náměstek primátorky Petr Maroš (ODS). Doplnil také, že náklady na výstavbu hracích prvků město odhaduje okolo šesti milionů korun bez DPH.

Líbí se vám nová podoba parku Dukelská?

Celkem hlasovalo203 čtenářů

„Původně vysoutěžený návrh, který jsme však zrušili, vycházel na 18 milionů. To jsme prostě nechtěli absolvovat, takže jsme ve spolupráci s projektantem navrhli nějaké úpravy. Hřiště tak vznikne z typizovaných prvků a ne z atypů, s kterými počítal původní návrh. Doufáme, že se nám tím podaří snížit cenu k šesti milionům a výrazně urychlit dokončení celého projektu,“ upřesnil náměstek.

Hřiště v parku Dukelská trápí vedení města dlouhodobě. Původně se stalo předmětem sporu poté, co zhotovitel stavby nebyl schopný dodat herní prvky za dohodnutou částku. Argumentoval tehdy tím, že cenu ovlivnila válka na Ukrajině. Město proto hřiště z původní zakázky vyjmulo a vypsalo nové výběrové řízení, které mělo dokončení dětského hřiště v parku vyřešit. Ani to se ale nepovedlo. Nejlevnější nabídka totiž přišla za zhruba 15 milionů korun bez DPH.

Kromě chybějícího dětského hřiště řešilo město také nedostatky v celkové realizaci parku. Problém byl například s trávníkem, sesuvem půdy a chybějícím schodištěm. Schody město do parku dodalo samostatně, ostatní úpravy řešilo se zhotovitelem v rámci reklamace. Problém s trávníkem však v parku nadále přetrvává.

„Trávu ve svahu se nám stále nedaří osít. Původní zhotovitel tam udělal jenom obyčejné osetí, které nevyšlo. Pak jsme zkoušeli takzvaný hydroosev, který ale také bohužel nevyšel. Teď zkoušíme třetí technologii. Do půdy ve svahu jsme umístili sítě, do kterých se osela tráva. Věřím, že teď už to bude v pořádku,“ doplnil Maroš.

Město vypíše veřejnou zakázku na novou náplavku. Hotová má být v roce 2026

Město České Budějovice vypíše výběrové řízení na vybudování nové náplavky na Zátkově nábřeží. Projekt chce realizovat formou Design & Build. Firma, která zakázku získá, by tady měla vytvořit pěší zónu, novou cyklostezku a náplavku s restauracemi....

Revitalizaci parku v Dukelské ulici naplánovalo a spustilo již minulé vedení města. „Já jsem samozřejmě moc rád, že se to povedlo. Začalo to v roce 2019 a trochu to trvalo, ale důležité je, že budou mít obyvatelé města zrevitalizovaný park k dispozici. Věřím také, že se podaří dodatečně vysoutěžit i herní prvky. Novému vedení města jsem vyjádřil podporu, aby tuto akci dotáhli do konce,“ sdělil již dříve Budějcké Drbně bývalý náměstek primátora a stávající opoziční zastupitel Ivo Moravec (Hnutí Občané pro Budějovice).

Na rekonstrukci parku navazuje proměna Kulturního domu Slavie a jeho okolí. I tady by měla vzniknout nová náplavka, která naváže na další připravovaný projekt, a to náplavku na Zátkově nábřeží. Právě kvůli pracím u Slavie muselo město uzavřít cyklostezku vedoucí do opraveného parku. Rekonstrukce Slavie a výstavba nové náplavky má být hotová do konce roku 2024.

Druhý projekt u Zátkova nábřeží je ve fázi vypsání veřejné zakázky. Realizace je naplánována formou design & build. Firma, která zakázku získá, má vytvořit pěší zónu, novou cyklostezku a náplavku s restauracemi. Hotovo by mělo být v roce 2026. Předpokládané náklady jsou kolem 134 milionů korun bez DPH.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky české budějovice, park, dukelská, malše, řeka, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Park Dukelská funguje už více než rok, stále však není kompletní. Chybí dětské hřiště i tráva na svazích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.