Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Město vypíše veřejnou zakázku na novou náplavku. Hotová má být v roce 2026

Město České Budějovice vypíše výběrové řízení na vybudování nové náplavky na Zátkově nábřeží. Projekt chce realizovat formou Design & Build. Firma, která zakázku získá, by tady měla vytvořit pěší zónu, novou cyklostezku a náplavku s restauracemi. Hotovo by mělo být v roce 2026. Předpokládané náklady jsou kolem 134 milionů korun bez DPH.

„Rada města dnes vyhlásila výběrové řízení na zhotovitele a vlastně tak trochu i navrhovatele finální podoby nové náplavky na Zátkově nábřeží. Protože je to vyhlášeno v režimu Design & Build, bude do toho projektu muset vítězný uchazeč vnést nějakou svoji podobu," okomentoval dnes náměstek primátorky Petr Maroš (ODS). 

Model Design & Build zavazuje vítězného uchazeče k dokončení projektu pro stavební povolení, připravení veškerých dokumentací k provedení stavby a následně k samotné realizaci. Podle jihočeského hejtmana a radního města Martina Kuby (ODS) jde o nejefektivnější řešení. „Naší podmínkou je, že stávající, historická zeď zůstává zachována z těchto kamenů. A to dokonce ve stejném složení kamenů, tedy tak, jak tam jsou naskládány. Zeď se pouze rozebere, posune o několik metrů tak, aby vznikla náplavka a opět složí ve stejné podobě,“ napsal na svém Facebooku.

Výběrové řízení potrvá podle Maroše zhruba půl roku. Poté bude mít vítězný uchazeč sedm měsíců na přípravu a na začátku roku 2025 by měla začít stavba. „Ta by měla být do 18 měsíců hotová, takže v létě 2026 by si lidé mohli novou náplavku užívat,“ uvedl náměstek primátorky. Předpokládané náklady jsou 134 milionů korun bez DPH.

Vizualizace náplavka od Atelieru 8000. Zdroj: Město České Budějovice

O konečné podobě rozhodně vítěz výběrového řízení

Na nové náplavce, dlouhé zhruba 200 metrů, by měla vzniknout pěší zóna, cyklostezka a náplavka s restauracemi a kavárnami. Podoba vychází z vizualizace, kterou za minulého vedení města připravil Atelier 8000. Konečná podoba bude ale záležet na vítězi výběrového řízení. „Cílem je, aby tam už neparkovala auta, ta se přesunou na stranu k soudu, na levou stranu Malše a pravá strana zůstane jen pobytová pro pěší, cyklisty a dole restaurace," doplnil Maroš. Náplavka bude navazovat na už vybudovanou část u Parku Dukelská a připravovanou část před Kulturním domem Slavie.

Vizualizace připravovaného Slunečního ostrova. Autor: Atelier 8000. Zdroj: Město České Budějovice

Projekt náplavky je součástí strategické studie Město a voda, která má proměnit tvář města kolem řek a přiblížit je obyvatelům. Součástí je například úprava Jiráskova nábřeží, kde vznikne Sluneční ostrov. I tento projekt se podle radnice připravuje. „Řešili jsme problematiku s Agenturou pro ochranu přírody a krajiny, kde byl problém s výškou zamýšlených ostrovů, ale jsme na všem dohodnuti a možná už příští rok na podzim bychom mohli začít stavět,“ řekl dnes Maroš.

Líbí se vám připravovaná náplavka na Zátkově nábřeží?

Celkem hlasovalo357 čtenářů

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město České Budějovice

Štítky město, české budějovice, náplavka, Zátkovo nábřeží

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město vypíše veřejnou zakázku na novou náplavku. Hotová má být v roce 2026  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.