Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Blíží se výběrové řízení na nového provozovatele areálu u Vltavy, město věří v získání výhodnějších podmínek

Sportovně relaxační areál na levém břehu Vltavy se již od svého spuštění těší opravdu velké oblibě. Jen za minulou, značně zkrácenou, sezonu jej navštívily statisíce lidí. Provozovatel však městu za pronájem areálu platí pouze 1000 korun měsíčně. Od nového výběrového řízení si tak město slibuje získání výhodnějších podmínek. Provozovatel však tvrdí, že i při současných cenách by byl provoz areálu bez podpory partnerů neudržitelný.

ČEZ Areál Vltava se od prvních dní svého otevření těší obrovské oblibě mezi místními i lidmi z blízkého okolí. Jen za minulou zkrácenou sezonu jej navštívilo přes 200 tisíc lidí. Město si je této obliby dobře vědomo a areál nadále vylepšuje. Neustále v něm vznikají nová sportoviště a nechybí ani větší investiční akce, jako je výstavba přilehlého parkoviště či nové cyklostezky, která má v lokalitě zvýšit bezpečnost. Přesto všechno město z areálu trží pouhých 1000 korun měsíčně na nájemném. Za podobné, avšak mnohem menší, zařízení na Sokolském ostrově přitom jeho provozovatel městu platí měsíčně okolo 85 tisíc.

„Současní nájemci ČEZ Areálu mají smlouvu do konce tohoto roku a já předpokládám, že už na podzim vypíšeme smlouvu pro provozovatele na dalších pět let,“ sdělil náměstek primátorky Petr Maroš (ODS). Doplnil také, že věří, že městu se tentokrát podaří získat mnohem výhodnější pozici.

„Vždy to samozřejmě vychází z nabídky zájemců. Já si nyní netroufnu říkat nějaké odhady, ale doufám, že se tentokrát přihlásí víc než jeden zájemce. Tím pádem vznikne konkurenční prostředí, které snad vytvoří cenu, která bude pro město zajímavější než je ta současná,“ řekl náměstek.

Je rozhodnuto. Nové občerstvení v centru Českých Budějovic bude provozovat David Dvořák. Podnikatel, který rozjel oblíbené autíčko u soutoku Malše a Vltavy, vyhrál v konkurenci dalších pěti uchazečů. Budějcké Drbně to potvrdil náměstek primátorky...

Velkou oblibu a vytíženost areálu potvrzují i zástupci jeho provozovatele, kterým se před rokem stal zapsaný spolek České Budějovice. Zároveň však dodávají, že provozní náklady areálu jsou natolik vysoké, že bez podpory partnerů by se jim jeho provoz vůbec nevyplatil. Výrazné zdražení nájemného si proto nyní nedokážou představit.

„Jenom vybavení na údržbu areálu, jako jsou sekačky a podobně, nás stálo okolo 1,5 milionu a další dva miliony pak stojí samotný provoz. Když je pak špatné počasí, jste zcela bez příjmu, přes zimu musíte udržovat buňky, které je třeba temperovat. Opravdu velkou položkou v rozpočtu je pak voda na zalévání a elektřina,“ sdělil David Šťastný, který stojí za spolkem provozujícím areál a je současně také radní Hluboké nad Vltavou za ČSSD a NEZÁVISLÍ a jednatel společnosti Hluboká Baseball & Softball Club s.r.o.

Dodal pak, že přestože spolek v areálu provozuje i gastro, které by zbylé služby mělo dotovat, nedokáže si představit, že by byl provoz možný bez podpory sponzorů. Zda se tedy rozhodne o provoz areálu znovu ucházet, ukáže až způsob, jakým město vypíše výběrové řízení.

„Vše záleží na tom, jak se město rozhodne provoz areálu pojmout. Zda vypíše gastro a správu areálu zvlášť, nebo to ponechá dohromady. Nechci předjímat, uvidíme, jaké budou podmínky města,“ uvedl.

Řekl také, že sám vidí budoucnost areálu především ve sportu, který by se v něm nemusel dělat pouze rekreačně. „Ten sport nás opravdu baví a myslím si, že i pro Budějovice by bylo dobré vytvořit zde nějaký sportovní klub. Ten by zde mohl hrát a organizovat turnaje. Podobně jako to nyní děláme na Hluboké, kde areál spadá pod baseballový klub a areál tam podporuje další sportovní aktivity,“ přiblížil svou vizi Šťastný.

Kontroverze před otevřením

Je to už rok, co se ČEZ Areál Vltava stal velice hojně navštěvovanou atrakcí pro mnoho lidí z Budějovic i blízkého okolí. Jeho otevření však doprovázelo několik kontroverzí. Ty se kromě nízké ceny nájemnoho týkaly jeho rychlé a neprodiskutované výstavby či možného střetu zájmů Jana Kroba (ODS), který v areálu provozuje gastro a zároveň je i krajským zastupitelem.

Provoz nového areálu u Vltavy získal jediný uchazeč. Podílet se na něm bude i krajský zastupitel

Na břehu Vltavy v Českých Budějovicích nyní vzniká volnočasový areál, už teď je ale jasné to, kdo ho bude provozovat. Do výběrového řízení se přihlásil jediný uchazeč. Je jím zapsaný spolek České Budějovice. Ten bude místo provozovat s firmou, která...

Plánují další vylepšení

V nedávné době byl pak areál předmětem vášnivé diskuse kvůli přilehlé cyklostezce. Ta vedla nejprve kvůli nedostatku času na vybudování areálu přímo mezi ním a frekventovaným říčním břehem, což vedlo k mnoha nebezpečným situacím a častým konfliktům mezi cyklisty a chodci. Město proto nechalo stezku nedávno přeložit na druhou stranu, která není tolik frekventovaná. Ani to se však neobešlo bez vášnivých reakcí.

Stezka však není jedinou novinkou, areál se od svého otevření neustále rozrůstá a rozšiřuje svou nabídku o další atrakce. V nedávné době se břeh Vltavy rozšířil o koupací molo, které doplnila i možnost zapůjčit si v areálu paddleboard. Současně u areálu vzniká nové parkoviště pro 100 aut, které by do lokality mohlo přitáhnout i návštěvníky ze vzdálenějších obcí. Nabídka sportovišť se pak má brzy rozšířit například o hřiště na pickleball, badminton nebo plochu pro stolní tenis.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČEZ Areál Vltava

Štítky české budějovice, jihočeský kraj, město, vltava, sport, areál, plážový volejbal, provozovatel, spolek, petr maroš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Blíží se výběrové řízení na nového provozovatele areálu u Vltavy, město věří v získání výhodnějších podmínek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.