Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Voda na Orlíku u Podolska a v rybníku Hejtman není vhodná ke koupání

Voda není vhodná ke koupání na Orlíku u Podolska a v rybníku Hejtman. Jejich kvalitu vody jihočeští hygienici na základě mimořádných odběrů v tomto týdnu ohodnotili druhou nejhorší známkou čtyřkou. Další sledovaná přírodní koupaliště mají stupeň tři, hygienici doporučují se po koupání osprchovat. Voda vhodná ke koupání je v Lipně nad Vltavou, která dostala dvojku, a pak v Černé v Pošumaví a Horní Plané.

„Mimořádné rozbory vody tento týden vedle sinic a chlorofylu-a ukázaly na Orlíku u Podolska i překročení ukazatelů bakterie E. coli, která je indikátorem fekálního znečištění, a vytváří se zde vodní květ. Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. Koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem," uvedla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. V rekreačním rybníku Hejtman jsou překročeny hodnoty ukazatele sinice, chlorofyl-a, enterokoky a je zde snížená průhlednost.

Stupněm tři hygienici ohodnotili vodu na Orlíku u autokempu Radava a ve Staňkovském rybníce. Trojka představuje zhoršenou jakost vody s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodních sportech. U některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, proto hygienici doporučují osprchovat se čistou vodou.

Voda u pláže v Lipně nad Vltavou je hodnocena stupněm dva. Hygienici s ohledem na vyhodnocení mikrobiologických ukazatelů za uplynulé koupací sezony ji souhrnně hodnotí jako vodu vhodnou ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi. Voda u Černé v Pošumaví a Horní Plané v rámci mimořádných odběrů tento týden nezkoumali, protože v minulém týdnu vyhověla stanoveným ukazatelům.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Harold, via Wikimedia Commons

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda na Orlíku u Podolska a v rybníku Hejtman není vhodná ke koupání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.