Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Nezaměstnanost na jihu Čech je stále kolem tří procent. Během prázdnin našlo práci přes dva tisíce lidí

Necelých 14 tisíc uchazečů o zaměstnání evidoval úřad práce pro Jihočeský kraj na konci srpna. Nezaměstnanost podle ředitele stagnuje na 3,1 procentech. Během letních prázdnin se podařilo najít práci více než dvěma tisícům lidí. Jihočeský kraj patří mezi šest krajů s nejnižší nezaměstnaností.

Ke konci srpna úřad evidoval celkem 13 749 uchazečů o zaměstnání, oproti červenci je počet nepatrně vyšší. Během srpna se na úřad práce přihlásilo 1912 osob. Volných míst je přitom v kraji podle údajů úřadu práce 13 222. Na jedno pracovní místo tak připadá v průměru jeden uchazeč.

„Struktura nabídky volných pracovních míst se dlouhodobě nemění, zároveň i poptávka po sezonních profesích ve sledovaném měsíci byla zejména v oblasti stavebnictví a službách na vysoké úrovni," řekl Jiří Beran z českobudějovické krajské pobočky Úřadu práce ČR.

Nejvyšší nezaměstnanost mezi okresy byla v srpnu na Českokrumlovsku s 4,1 procenta. Naopak nejnižší nezaměstnanost byla 2,5 procenta na Prachaticku.

Vyšší počet nezaměstnaných tvoří ženy, jihočeský úřad práce jich eviduje celkem 7906. V evidenci bylo 2 123 osob se zdravotním postižením, 667 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých.

Počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jsou to například lidé na rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na mateřské dovolené, vězni nebo nezaměstnaní v pracovní neschopnosti. Takzvaných dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku od 15 do 64 let, kteří mohli ihned nastoupit do práce, bylo v Jihočeském kraji v srpnu 12 630.

„Mám radost z toho, že v průběhu letních prázdnin se podařilo v Jihočeském kraji najít díky Úřadu práce nové zaměstnání téměř 2 400 lidem. To je o téměř 90 % více než v loňském roce. Je tak zřejmé, že díky našim aktivitám se daří najít práce stále vyššímu počtu lidí,“ uvedl ředitel Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Českých Budějovicích Ivan Loukotka.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky nezaměstnanost, Jihočeský kraj, práce, úřad práce, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezaměstnanost na jihu Čech je stále kolem tří procent. Během prázdnin našlo práci přes dva tisíce lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.