Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Intenzivní déšť a silný vítr mohou způsobit pády stromů, varuje město

Kvůli extrémním dešťům a očekávanému silnému větru by neměli lidé podle vedení města chodit do parku Stromovka nebo k Vrbenským rybníkům. Stejné varování vydal také Národní park Šumava, který doporučuje vynechat túry kolem řek, které se mohou rozvodnit.

Intenzivní deště mají nejen Jihočeský kraj trápit až do pondělí. Během pátku se má přidat i silný vítr. Podmáčená půda a vítr pak mohou způsobovat pády stromů v některých místech.

„Proto doporučujeme nechodit například do parku Stromovka, do oblasti Vrbenských rybníků i do dalších míst, kde jsou stromy a může to být nebezpečné,“ uvedlo město v tiskové zprávě. Kvůli počasí zůstanou také o víkendu zavřeny sběrné dvory. Běžný provoz bude obnoven v pondělí 16. září.

Distribuce pytlů s pískem

Pro obyvatele Českých Budějovic město připravilo naplněné pytle s pískem nebo i prázdné pytle, které si mohou už od dnešního odpoledne vyzvedávat na výstavišti u pavilonu T1. „Pytle budou vydávány českobudějovickým fyzickým osobám po předložení občanského průkazu. Pytle jsou určeny pro zahrazení vstupu do nemovitosti či garáže občanů. Jejich maximální počet je omezen na 6 kusů na osobu,“ uvedla tisková mluvčí radnice Jitka Brůha Welzlová s tím, aby lidé zvážili, zda je opravdu potřebují, a byli solidární s těmi, kteří žijí v ohrožených nemovitostech.

Varování před víkendovými túrami vydal také Národní park Šumava. Podle ředitele Jana Dvořáka by lidé neměli chodit kolem řek, které se mohou rozvodnit. „Lámání a vyvrácení stromů, které hrozí, může ohrožovat lidské životy. Proto nabádáme návštěvníky, aby o víkendu nechodili do lesů na území parku a CHKO," řekl Dvořák.

Protipovodňové stěny a pytle s pískem. Kraj se připravuje na stoletou vodu

Celou noc se v Českých Budějovicích pracovalo na protipovodňových opatřeních. Stěna na Vltavě má být v poledne hotová, pytlové stěny na Malši se stále staví. Dopoledne znovu zasedla povodňová komise. Intenzivně pršet má na jihu Čech až do noci na...

Park také zrušil plánované splouvání Teplé Vltavy. Zaregistrováno bylo 20 lidí, kterým park vrátí registrační poplatek. „Nechceme, abychom případnými komplikacemi způsobili potíže a další práci integrovanému záchrannému systému," uvedl Dvořák.

Řeky na jihu Čech se podle webu Hlásné a předpovědní povodňové služby držely v pátek dopoledne a po poledni mimo povodňové stupně. Prvního stupně, tedy stavu bdělosti, dosáhla pouze Malše v Římově. Nejhorší situaci očekávají meteorologové od soboty.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením HZS JCK

Štítky čhmú, předpověď, výstraha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Intenzivní déšť a silný vítr mohou způsobit pády stromů, varuje město  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.