Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Veselí nad Lužnicí na Táborsku dnes odvolalo evakuační pohotovost

Veselí nad Lužnicí na Táborsku odvolalo dnes dopoledne evakuační pohotovost. Hladiny řek Lužnice a Nežárka, které mají ve městě soutok, by už neměly výrazně stoupat. Novinářům to dnes řekl starosta Veselí nad Lužnicí Vít Rada (BEZPP, za Jihočechy 2012). Evakuační pohotovost pro část města trvala několik dní, kdy hrozilo, že voda zaplaví některé domy.

Starosta Veselí nad Lužnicí Vít Rada (BEZPP, za Jihočechy 2012) uvedl, že hladina řek ve městě a okolí zůstane ještě několik dní na vyšší úrovni. Vzedmutí toků způsobily intenzivní deště, kvůli nimž začal bezpečnostním přelivem přetékat rybník Rožmberk, kterým Lužnice protéká. Protipovodňová bariéra ve Veselí nad Lužnicí je postavena proti padesátileté vodě. Hrozilo však, že by povodně mohly tuto hranici překonat.

„Ve Veselí hladiny obou řek stagnují a masivnější přítok z Rožmberka se neprojevuje. Alespoň tedy v centru města se neprojevuje. Pravděpodobně je to tím, že Nežárka ztrácí sílu, a vody je tam tím pádem méně. Nicméně v jižních partiích města v zahrádkářské kolonii pořád řeka stoupá a to asi o jeden centimetr za hodinu. Není tam ohrožení lidí, ale jedná se o ohrožení majetku, protože to zaplavuje zahrádky," uvedl Rada.

Lužnice z Rožmberku začala přetékat bezpečnostním přelivem. Řeky v Budějcích už mají klesat

Rybník Rožmberk na Jindřichohradecku začal dnes dopoledne přetékat bezpečnostním přelivem. Voda se volně rozlévá do krajiny. Bude trvat několik hodin, než se řekou Lužnice dostane do první obce, kterou je Lužnice.

Dodal, že ve městě však už nehrozí nebezpečí, že by se řeka dostala nad úroveň protipovodňové bariéry, která stojí u soutoku. Podle Rady také klesl přítok do Rožmberku, což se na výšce hladiny v Lužnici projeví. „Ale neznamená to, že voda hned opadne. Klesání hladiny bude pomalé a několik dní bude trvat," uvedl starosta.

Situaci přivítají především obyvatele Alešova nábřeží a okolí, kterých se měla případná evakuace týkat. „Přistěhoval jsem se sem před pěti lety, takže jsem něco podobného ještě nezažil. Ale manželka tu žije déle a už dvakrát stěhovala věci do patra, když se blížila povodeň. Takže i teď měla trochu strach. Ale uklidňoval jsem jí, že to tu (protipovodňovou) zeď nepřekoná,“ uvedl obyvatel z domu na Alešově nábřeží Tomáš Capouch.

Marcela Malechová, další obyvatelka Veselí nad Lužnicí, z města raději preventivně evakuovala svojí babičku. „Jsem ráda, že po těch dnech čekání se nám uleví. Byl to stres," řekla.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ladislav Bleha

Štítky ČR, záplavy, správa, Veselí nad Lužnicí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veselí nad Lužnicí na Táborsku dnes odvolalo evakuační pohotovost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.