Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Jak bude vypadat Centrum míčových sportů? Kraj vyhlásil architektonickou soutěž

Má jít o nejmodernější halu pro míčové sporty, která nabídne adekvátní zázemí pro sportovce a umožní pořádat nejprestižnější mezinárodní soutěže. Konat se tady mají také kulturní akce a kongresy. Řeč je o Centru míčových sportů, na jehož podobu vypsal v těchto dnech Jihočeský kraj architektonickou soutěž. Součástí projektu bude i proměna přilehlého náměstíčka, vstupní haly výstaviště a vyrůst tady má také parkovací dům.

Plánované multifunkční sportovní zařízení u českobudějovického výstaviště bude mít kapacitu pět tisíc diváků a hrací plochu o rozměrech 30 x 50 metrů s výškou 13 metrů. Má splňovat současné požadavky na hrací plochy pro všechny míčové sporty, nabídne adekvátní zázemí pro sportovce i diváky a bude využitelné i pro kulturní akce a velké kongresy.

Proměnou má projít také vstupní brána Výstaviště České Budějovice, kde chce kraj vytvořit administrativní zázemí, parkovací dům pro návštěvníky Centra míčových sportů i výstaviště a náměstí, které bude spojovacím uzlem všech výše zmíněných aktivit.

Jihočeský kraj v těchto dnech vypsal architektonickou soutěž, která určí podobu nového centra. Do konce roku vybere odborná porota na základě předložených portfolií tři až devět soutěžních týmů. Ty následně vytvoří finální soutěžní návrhy, ze kterých vzejde vítěz soutěže.

„Termín pro podání soutěžních návrhů je stanoven na začátek dubna 2025. Hodnocení návrhů by mělo proběhnout v květnu, během června pak budou výsledky představeny veřejnosti.  Podané návrhy bude hodnotit porota složená ze zástupců kraje, města a nezávislých odborníků,“ vysvětlil vedoucí odboru regionálního rozvoje a územního plánování Petr Hornát.

V Českých Budějovicích má vzniknout národní hala pro míčové sporty

Přímo před vchodem do českobudějovického výstaviště má vzniknout nová národní hala pro míčové sporty. Nabídne kapacitu přibližně pět tisíc diváků a její výstavba bude souviset s rozsáhlejší proměnou celého území. Dnes o tom informovali zástupci...

Investory budou kraj a město, o peníze chtějí požádat také Národní sportovní agenturu. Odhadované náklady na stavbu jsou 1,3 miliardy korun.

„Centrum míčových sportů nebude jen stavebním dílem. Bude symbolem závazku Jihočeského kraje k budování zdravější, odolnější a kulturně bohatší společnosti. Věříme, že bude sloužit jako katalyzátor pro další rozvoj města Českých Budějovic i celého regionu, a že bude přinášet nové možnosti pro občany všech věkových skupin a stane se hrdým dědictvím pro budoucí generace. Poskytne jim prostor, kde mohou rozvíjet své fyzické schopnosti, učit se týmovému duchu a přijímat výzvy, které sport přináší. V těchto zdech se budou rodit nejen budoucí šampioni, ale také pevné charaktery, které pochopí hodnotu vytrvalosti, disciplíny a fair play, tedy kvalit, které jsou klíčové pro úspěšný život,“ uvedl k projektu jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Stavební povolení by chtěl kraj získat v červenci 2026 a dokončení projektu naplánoval na podzim 2028.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky Centrum míčových sportů, sportovní hala, architektonická soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak bude vypadat Centrum míčových sportů? Kraj vyhlásil architektonickou soutěž  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.