Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Rybářství Třeboň odkládá kvůli povodním výlov Rožmberku na neurčito

Rybářství Třeboň odkládá kvůli povodním výlov největšího českého rybníku Rožmberk na neurčito. Neplánuje také doprovodné akce, které v minulých letech k výlovu patřily. Povodně posunuly harmonogram výlovů třeboňského rybářství o několik týdnů.

„Nutno je říci, že v tuto dobu byly výlovy vždy v plném proudu. Ale kvůli povodním jsme museli udělat v harmonogramu změny. Takže první větší rybník budeme lovit 9. až 10. října, a to konkrétně Ponědrážský," uvedl předseda představenstva společnosti Josef Malecha. Rybářství Třeboň na podzim tradičně loví přibližně dvě stovky rybníků. Výnos bývá více než 2000 tun tržních ryb.

Výlov rybníku Rožmberk se měl uskutečnit 11. až 13. října. V minulých letech jej pravidelně navštívily tisíce lidí. Součástí byl například prodej rybích pokrmů nebo ukázky rybářských technik. „Letos to prostě pro veřejnost nebude. Není to možné, celé okolí Rožmberku je stále silně podmáčené," uvedl Malecha.

Největším českým rybníkem protéká Lužnice. Když se rozvodnila po intenzivních deštích v polovině září, hladina Rožmberku se zvýšila a několik dní tekla i přes bezpečnostní přeliv. Rybník zadržoval miliony krychlových metrů vody, která se také rozlévala do krajiny pod hrází.

Posunutí termínů výlovů kvůli povodním znamená, že potrvají až do konce listopadu. „Je to mimořádná situace. Musíme doufat, že nám bude přát počasí. V minulých letech bývalo i v listopadu celkem teplo. Ale nemůžeme vyloučit ani mrazy, což by nám práci komplikovalo," řekl Malecha.

Povodně Rybářství Třeboň podle něj způsobily škody asi 15 milionů korun. „Ale je to zatím jen první odhad, teprve budeme všechno upřesňovat," řekl Malecha.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky ČR, chov, počasí, Rybářství Třeboň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rybářství Třeboň odkládá kvůli povodním výlov Rožmberku na neurčito  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.