Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

Na náměstí v Českých Budějovicích přibylo dalších devět stromů, časem je doplní i nové lavičky.

Zeleň na náměstí Přemysla Otakara II. má mezi místními velký úspěch. Stromy poskytují stín k sezení, zkrášlují veřejný prostor a dokonce pomáhají s jeho ochlazením v horkých letních měsících. Po domluvě s místními firmami a památkáři se vedení města rozhodlo počet stromů na náměstí ještě navýšit.

Projekt Strom Budějovice začal v minulém roce a zapojilo se do něj deset místních firem. Každá z nich darovala městu a jeho občanům jeden strom v květináči, který je nyní umístěný na náměstí Přemysla Otakara II. Cílem celé akce bylo dle zástupců města dostat více zeleně na náměstí, ale také zvýšit společenskou odpovědnost občanů a firem za veřejný prostor.

„V rámci přípravy projektu jsme byli často kontaktováni ze strany veřejnosti a dalších českobudějovických firem ohledně možnosti jejich osobního zapojení. Zájem nás samozřejmě velmi potěšil, proto jsme připravili druhou etapu projektu. Devět místních firem na ni reagovalo skoro bezprostředně po vyhlášení,“ říká náměstek primátorky Michal Šebek (ODS).


Projekt Strom Budějovice začal v minulém roce, tehdy se do něj zapojilo deset místních firem, nyní dalších devět.

Ten také doplnil, že letos se městu podařilo dojednat s památkáři, aby stromy, díky drobným technickým opatřením, mohly být umístěny i na vnitřní ploše náměstí. Stromy budou na náměstí rozmístěny tak, aby tvořily ucelené shluky. Prostor by díky tomu měl být více zastíněný a působit zelenějším dojmem.

„Pod stromy také během roku přibydou nové lavičky. Lidé se na ně pohodlně posadí a v příjemném stínu mohou vychutnávat jedinečnou krásu našeho stále zelenějšího náměstí,“ dodává náměstek.

Nové stromy již byly na místě ošetřeny, na jaře je pak čeká odborné zastřižení, aby měly kulaté koruny. Po jejich osazení a umístění bude, stejně jako loni, organizováno hromadné předání daru od firem městu a jeho občanům.

„A dárci si své stromy také pojmenovali, takže nově můžeme chodit třeba kolem Boschidara nebo Čevakovky vodymilné,“ doplnil náměstek.

Stromy na náměstí lidi baví

Náměstí od roku 2022 zdobí také 16 svitelů latnatých, které tam ve spolupráci s českobudějovickou teplárnou město umístilo. Už tento prvotní projekt ukázal, že místní i návštěvníci jsou se zelení na náměstí velice spokojení.

„Určitě se mi to líbí. Dřív bylo náměstí tak nějak bez života. Byla tady sice spousta lidí, ale všichni rychle proletěli a byli hned pryč. Teď mi přijde, že se tady i cíleně zastaví, stromy si prohlédnou, posedí u nich a třeba si tady vypijou kafe,“ popsala tehdy Dana z Českých Budějovic.

V podstatě stejný názor měla také studentka Martina, která si stromy díky brigádě v centru města „užívá“ téměř každý den. „Stromy jsou fajn. Doufám, že hezky porostou a bude se jim tu dařit. Myslím, že se většině lidí líbí. Nebo to tak alespoň vnímám z toho, co tady vidím. Sedává kolem nich hodně lidí, prohlížejí si i ty panely. Svůj účel podle mě určitě splnily,“ řekla.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Města České Budějovice

Štítky české budějovice, stromy, náměstí, lavičky, zeleň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na náměstí v Českých Budějovicích přibylo dalších devět stromů, časem je doplní i nové lavičky.  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.