Počasí dnes14 °C, zítra13 °C
Neděle 13. října 2024  |  Svátek má Renáta
Bez reklam

Zabezpečení jihočeských škol se za posledních 10 let výrazně změnilo

Kamery před vchodem a vstup pouze na čip - tak vypadá nyní zabezpečení většiny jihočeských škol. Za posledních 10 let se výrazně změnilo. Od útoku ve Žďáru nad Sázavou, kde v roce 2014 duševně nemocná žena ubodala v budově střední školy studenta a další tři lidi zranila, přestaly být školy otevřeným prostorem.

"Ale žádný bezpečnostní systém neprůstřelný není. I když jsou žáci poučeni o tom, že nesmí pouštět do školy nikoho cizího, nikdy nemůžete vyloučit, že v davu někdo proklouzne," řekl ředitel základní škola Husova v Táboře Jaroslav Novák.

Pedagogický sbor s žáky každoročně nacvičuje případnou evakuaci z budovy. Vždy se tak děje na začátku školního roku. "Nyní chceme nově dělat i invakuaci. To znamená, kde a jak se v prostorách školy před případným útočníkem skrýt. Musíme však na to sehnat nějaké odborníky, kteří by nám to předvedli, nebo se domluvit s policií," uvedl Novák.

Situaci kolem bezpečnosti ve školách umocnila i událost z loňského prosince. Tehdy jeden ze studentů vnikl do prostor pražské filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kde zastřelil 14 lidí. "Moc bych si přál, aby se nikdy nic takového neopakovalo. Mezi oběťmi na filozofické fakultě byla jedna naše bývalá studentka, kterou jsem učil. Dozvěděli jsme se to druhý den, kdy jsme měli ve škole tradiční vánoční zpívání. Tentokrát bylo velmi smutné," uvedl ředitel českobudějovického gymnázia Česká Antonín Sekyrka.

Podle něj už se nevrátí časy, kdy byly školy místem, kam mohl přijít kdokoliv. Spíš očekává, že restrikce se postupně ještě zvýší. "Před několika roky jsem byl v Bavorsku a líbilo se mi, jak snadno jsem se tam dostal do jedné ze škol. Když jsem se na stejné místo vrátil nyní, už nebylo možné do školy jít. Bezpečnostní systém tam cizí lidí nepustí. Obávám se, že v budoucnosti to bude u nás podobné jako v USA, kde mají u vstupu do škol rámy jako na letišti, kterými musí každý projít," řekl Sekyrka.

Jihočeská policie eviduje od loňského prosince vyšší poptávku po přednáškách na téma bezpečnost ve školách. Uvedla to policejní mluvčí Lenka Krausová. "Máme kamery i bezpečnostní čipy. Řešíme teď, zda by bylo možné i dálkové zamykání tříd pro případ, že by skutečně někdo do školy vniknul," řekl ředitel českobudějovické střední průmyslové školy strojní Jaroslav Koreš.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, školy, kriminalita, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zabezpečení jihočeských škol se za posledních 10 let výrazně změnilo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.