Počasí dnes13 °C, zítra12 °C
Pondělí 14. října 2024  |  Svátek má Agáta
Bez reklam

Dva památeční duby vysadili na počest Žižky v táborském Tisemnickém údolí

Dva památeční duby dnes vysadili v táborském Tisemnickém údolí. Stromy připomínají Jana Žižku, od jehož smrti uplynulo 600 let. Novinářům to řekl táborský starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020), jenž se stal jedním z kmotrů stromů.Podle pověsti se slavný husitský vojevůdce narodil v Trocnově pod statným dubem.

"Vidím v tom symboliku, protože duby k Janu Žižkovi patří. Po republice jich je několik, které jej připomínají, a v Táboře nám takový strom chyběl," uvedl Pavlík. Vysazení stromů bylo součástí Žižkova víkendu, který začal ve čtvrtek přednáškou historika Petra Čorneje. Kromě toho mohli lidé v pátek vidět předpremiéru dokumentárního filmu o Žižkovi. "Zájem byl veliký a všichni lidé se do kina nevešli. Ale v úterý bude dokument v programu v České televizi a následně bude přístupný i na ivysílání," uvedl Pavlík.

Dnes v Tisemnickém údolí mohou lidé celý den vidět ukázky výcviků husitského vojska nebo dobovou kuchyní. Podle starosty tím vrcholí rok, který Tábor věnoval 600. výročí. Město například připravilo v létě rekonstrukci historické bitvy a místní husitské muzeum otevřelo novou expozici věnovanou Žižkovi. Odborníci také vytvořili pravděpodobný Žižkův obličej v digitální podobě. Využili forenzní vědecké postupy na základě výzkumu tzv. čáslavské kalvy, tedy části lebky, která je pokládána za autentický ostatek vojevůdce.

Středověkému vojevůdci měly být věnované také městské slavnosti Táborské setkání, které se však kvůli zářijovým povodním neuskutečnily. "Bohužel zasáhla vyšší moc. Ale ve stejném scénáři vše zopakujeme příští rok při Táborských setkáních. Tím pádem si Žižkovo výročí připomeneme ještě v příštím roce," uvedl Pavlík.

Jan Žižka se narodil v Trocnově na Českobudějovicku kolem roku 1360. Byl nejvýznamnějším vojevůdcem husitů, kteří se postavili zejména proti zástupcům katolíků. Vycházeli z učení církevního reformátora Jana Husa, který byl v roce 1415 upálen poté, co ho církev označila za kacíře. Žižka zemřel 11. října 1424 u Přibyslavi.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Tábor

Štítky ČR, zábava, historie, archeologie, Tábor, Žižka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva památeční duby vysadili na počest Žižky v táborském Tisemnickém údolí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.