Dnešní restaurace a bývalé řeznické krámy v Českých Budějovicích mají bohatou historii sahající až ke 14. století. Jejich dnešní umístění je zásluhou tehdejšího českého krále Karla IV., který přesně před 661 lety rozhodl o jejich přesunu na aktuální místo.
První písemná zmínka o budějckých masných krámech pochází z června 1336, kdy sídlily na náměstí Přemysla Otakara II. O necelých třicet let později, konkrétně 19. 2. 1364, rozhodl Karel IV. o jejich zbourání z důvodu nevyhovujících hygienických podmínek. Masné krámy nechal přestěhovat na dnešní adresu v Krajinské ulici.
Historie masných krámů je od té doby velice bohatá na změny nejen lokační, ale i stavební. Podle Národního památkového ústavu se jedná o „hodnotnou renesanční bazilikální stavbu masných krámů čp. 29/13“. V 16. století došlo k renesanční přestavbě objektu a k připojení kuchyně pro městskou chudinu. O dvě století později přibylo i klasicistní průčelí a jednotlivé krámy se dočkaly úprav.
Řeznický provoz v masných krámech fungoval více než pět set let. Důvodem k ukončení bylo vystavění nových masných krámků na Pražském předměstí Českých Budějovic. Na začátku 20. století se vedení města snažilo o odkoupení areálu od původních majitelů. Jejich cílem bylo postavit tržnici. Tento nápad ale neuspěl a masné krámy se tak proměnily ve skladiště, kde probíhal drobný prodej různorodého zboží.
Po roce 1945 město začalo uvažovat o zdemolování celého objektu, ani zde vedení nakonec nápad nerealizovalo. Díky tomu mohlo v 50. letech dojít k přestavbě a 1. 9. 1954 noví majitelé otevřeli restauraci Masné krámy. Tato rekonstrukce byla dílem českobudějovického architekta a urbanisty Jaroslava Fidry. Poslední změnou bylo oddělení dřívějších prostorů kuchyně a zázemí a otevření nové restaurace U Tří sedláků.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.