Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Běloruské děti si u nás užívají vodu, památky i zmrzlinu

Vyhlídkovou plavbu lodí, prohlídku ZOO Ohrada, koupání v opravdových lázních, tajemnou cestu na zříceninu hradu i první plavbu na raftech po řece. To všechno už zažily a hlavně si užily běloruské děti, které jsou v Budějcích na ozdravném pobytu.

Skupina šestnácti dětí ve věku od 10 do 16 let k nám přijela z černobylské oblasti v rámci projektu Adopce na dálku v Bělorusku. Tento projekt vznikl v roce 2007 díky Diecézní charitě České Budějovice a tehdejšímu hejtmanovi Janu Zahradníkovi.

Kromě možnosti přispět „adopčním“ příspěvkem na zlepšení tíživé sociální situace běloruských dětí, které se svými rodinami žijí ve skutečné chudobě, jsou součástí projektu i letní ozdravné pobyty. Ten letošní zatím probíhá ve znamení velkého nadšení dětí, které našly zázemí a ubytování u řádových sester de Notre Dame. Čtyři děti bydlí přímo v rodinách svých adoptivních rodičů.

V pátek na děti čekala plavba vyhlídkovou lodí po Vltavě, s cílem v přístavu v Hluboké nad Vltavou, kde je uvítal starosta města Tomáš Jirsa. Z lodi děti přesedly do historického vláčku - nové hlubocké atrakce, která vozí turisty na zajímavá místa ve městě. V pátek tedy vláček odvezl běloruské děti do ZOO Ohrada, kde se snad u každé klece živě zajímaly o zvířata a nejvíc se jim líbila možnost přímého kontaktu s nimi. Později děti absolvovaly prohlídku zámku.

Sobota patřila výletu na Kleť, Dívčí Kámen a pak do Holubova, kde byly děti uvítány starostou Jaroslavem Fraňkem. Děti přivítaly možnost vykoupat se v holubovském koupališti, zábavy ve vodě se nemohly nabažit. Stejná situace se opakovala i v neděli, kdy se vydaly do Třeboně. I tam byly jako vzácná návštěva uvítány starostou Jiřím Houdkem. Po obědě, na který je pan starosta pozval, se věnovaly prohlídce lázní Aurora a měly možnost vyzkoušet lázeňský bazén. A vyzkoušely ho opravdu důkladně.

Voda a také radost se objevila v programu pobytu i v pondělí. Pro děti bylo připraveno sportovně zábavné odpoledne v areálu jedné vodácké společnosti u Malše v Budějcích. Soutěž v hraní kroketu, závody ve skákání v pytlích a hlavně - plavba na raftech po Malši, která končila ve slepém rameni v centru Budějc, odkud šli všichni stateční plavčíci na zmrzlinu. A večer patřil ohni a opékání buřtů.

Jedním z hráčů kroketu, skákačů v pytlích i plavčíků byl radní Václav Král, který nad pobytem dětí převzal záštitu. K akci Budějcké Drbně řekl: „Jsem tady, protože převzetí záštity rozhodně nevnímám jen jako formalitu. O projekt a hlavně situaci, ve které děti v Bělorusku žijí, jsem se hodně zajímal. Musím říci, že třeba to dnešní odpoledne vypadá jako normální program podobných akcí pro děti - jenže pro tyhle běloruské děti to všechno znamená veliké zážitky. Ze všeho se radují a všechno prožívají naplno, protože třeba na raftech po řece jely všechny poprvé...

A i když na první pohled vypadají vlastně stejně jako naše, české děti, tak z jejich chování a reakcí se dá rychle poznat zásadní rozdíl - běloruské děti přijímají to, co je pro naše děti běžné, fakt s vděčností. I s lidmi, kteří se tady u nás o děti starají, jsme se shodli, že to, jak se děti radují i z maličkostí, nám všem připomnělo, že podmínky, ve kterých ty děti v Bělorusku žijí, jsou opravdu tvrdé a slovo ´chudoba´ tam má hodně jiný význam, rozměr a dopad, než jaký si pod tím pojmem představujeme tady u nás.

Znovu mi to potvrdilo můj názor, že člověk by měl poznat nejen ´západ´, ale i východ. Možná bychom si pak toho, co tady doma máme, vážili víc.“

V úterý byl pro děti připraven výlet do Českého Krumlova, ve středu navštívily budějckou letní plovárnu a odpoledne pak Veselí nad Lužnicí.

Štítky adopce na dálku, děti, Bělorusko, České Budějovice, projekt, Zoo Hluboká, Jan Zahradník, Tomáš Jirsa, Václav Král, Jaroslav Franěk, Malše, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Běloruské děti si u nás užívají vodu, památky i zmrzlinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.