Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Hlavní turistická sezona na jihu Čech byla průměrná

Letošní turistická sezona na jihu Čech bude nejspíše průměrná. Zatímco většina kempů a vyhlášené turistické destinace hlásí větší návštěvnost než vloni, památkové objekty počítají po rekordní sezoně s mírným úbytkem návštěvníků.

Koupací sezona byla jako na houpačce, tropické dny střídaly přívalové deště a kvalita vody v přírodních koupalištích nebyla valná. Méně lidí přišlo i na plovárny. Turisty lákaly především nové atrakce, třeba Stezka korunami stromů na Lipně.

„Letošní letní sezonu hodnotíme jako velmi vydařenou. Zaznamenali jsme nárůst návštěvnosti snad ve všech střediscích, které provozujeme, řekl ve středu ČTK mluvčí společnosti Lipno Servis Jiří Falout.

Vedle počasí k tomu podle něj přispěl hit letošní sezony - stezka korunami stromů, která denně přilákala tisíce lidí. „Ačkoliv ještě nemáme kompletní čísla k dispozici, můžeme říci, že letošní sezona byla co do počtu návštěvníků silnější než ta loňská, a to o desítky procent, uvedl mluvčí.

Nejvíce turistů podle Falouta přijelo v srpnu. Například v Campingu Lipno Modřín to bylo téměř 8000 návštěvníků, kteří tam strávili v průměru tři až čtyři dny. Co do skladby národností, nejvíce přijížděli Češi, kteří tvořili více než dvě třetiny hostů.

„Zajímavostí je, že se v průběhu sezony vraceli, a to až několikrát, uvedl Falout. Ze zahraničí přijížděli hosté z Nizozemska, Německa, Rakouska a také Poláci a Rusové.

Dobrou sezonu měli letos také v kempu Bezdrev u rybníka v sousedství Hluboké nad Vltavou. Nabízí ubytování v chatkách, ve stanech i v penzionu. „Návštěvníků letos přijelo více než loni, byla to docela dobrá sezona, řekl provozovatel Pavel Horák. Letos kromě zámku Hluboká, nedaleké zoo či široké nabídky sportovních aktivit kemp lákal novými vodními atrakcemi.

Naopak kempy v oblasti České Kanady hlásí úbytek návštěvníků. Lidé v poslední době vyhledávají atrakce a různorodé sportovní a společenské vyžití.

Jižní Čechy jsou také stále oblíbeným místem pro dětské letní tábory. Zhruba 7000 dětí do kraje letos přijelo na stálé základny v oblíbených letoviscích, ale také na putovní cyklo či vodácké tábory. Letos jich organizátoři pořádali 224 a hygienici při kontrolách neobjevili závažné nedostatky, úroveň táborů pro děti podle nich stoupá.

Voda v přírodních koupalištích nebyla letos příliš kvalitní. Hygienici kvůli nadlimitnímu množství sinic zakázali koupání u veřejného tábořiště Podolsko u nádrže Orlík na Písecku a hned na začátku sezony byl dočasný zákaz koupání také u nádrže Orlík, na Radavě. Ideální podmínky pro koupání byly letos jen výjimečně.

Především nestálé počasí může za nižší návštěvnost na koupalištích a letních plovárnách. Například na českobudějovickou letní plovárnu zatím přišlo 41 523 lidí, zatímco loni jich bylo skoro o 13 tisíc více, řekla ČTK mluvčí magistrátu Jitka Welzlová.

Menší návštěvnost hlásí kasteláni státních hradů a zámků, vloni ale zaznamenali rekordní sezonu, když přivítali přes milion lidí. „Máme úbytek návštěvníků, do konce července to bylo o 20 procent, z toho část proto, že jsme loni měli velkou výstavu Zpátky do pohádky, řekl kastelán třeboňského zámku Pavel Hofman.

V podstatě vyjma zámku Hluboká hlásí pokles návštěvnosti všechny památky. „Není to ale tak kritické, protože v posledních letech jsme šli s návštěvností nahoru, takže letos je zase mírný pokles. Je to někdy nevyzpytatelná záležitost, jednou je vyšší, jednou nižší, konstatoval kastelán.

Zdroj: ČTK

Štítky turisté, sezona, jižní ČEchy, Česko, koupaliště, Vodní nádrž Lipno, Stezka korunami stromů, koupání, purkrabí, Zámek Hluboká, LIPNO SERVIS, Pavel Hofman, Pavel Horák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavní turistická sezona na jihu Čech byla průměrná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.