Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Od srpna se dozvíme, které pečivo bylo zmrazené

Od středy 1. srpna se zákazníci díky nové vyhlášce ministerstva zemědělství dozví, jaké pečivo pochází ze zmrazeného polotovaru a jaké je naopak čerstvé. Jak v úterý informoval vedoucí právní poradny dTestu Lukáš Zelený, přibližně každý pátý pekařský výrobek v českých prodejnách byl zmrazený.

Vyhláška ministerstva zemědělství nově zakazuje používání slova čerstvý pro pekařské výrobky, které prošly zmrazením. Týká se to nebaleného chleba, pečiva i zákusků a dortů. Naopak o pobytu v mrazicím boxu musí prodejci spotřebitele povinně informovat označením ´rozmrazeno´ nebo ´ze zmrazeného polotovaru´.

„Proto, aby mohlo být pečivo zmrazeno a opět tepelně regenerováno, musí těsto obsahovat řadu pomocných látek, jako jsou enzymy, emulgátory, stabilizátory a kypřidla,“ vysvětluje Lukáš Zelený.

Jednou z pomocných látek je podle něj například E466 neboli karboxymethylcelulóza, jejímž základem je celulóza získaná chemickou cestou z dříví. Ta se přidává též do projímadel, nebo jako složka vrtných kapalin při těžbě ropy.

Podle některých obchodníků poskytuje dopékání pečiva zákazníkům to nejčerstvější pečivo přímo z pece a prodejci díky tomu mohou rozšířit nabídku pečiva bez obav z přebytků a finančních ztrát.

„Jedná se jen o část pravdy. Obchodníci ale zamlčují, že energie na mrazení jsou náklady navíc. Ten, kdo je zaplatí, je vždy spotřebitel,“ doplňuje Zelený.

Napsal Filip Nachtmann, Mediafax

Štítky pečivo, zmrazení, vyhláška, DTest, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Kunz

Web o Kypru: http://www.ostrov-kypr.cz/

Úterý, 12. listopadu 2013, 12:24Odpovědět

Od srpna se dozvíme, které pečivo bylo zmrazené  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.