Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Oslavujeme 25 let svobody. Můžeme o ni přijít?

Bereme ji jako jistotu a málokdo si dokáže připustit, že by tomu tak nemělo být i nadále. Řeč je o svobodě. Že je křehká a vyžaduje péči, upozorňuje 27 Jihočechů, kteří dali dohromady prohlášení nazvané Budějovická výzva. V pondělí si jejich slova vyslechli návštěvníci studentského kostela.

„Řada společenských otřesů, ale i individuálních osudů minulých desetiletí nám dokazuje, jak lehce o svobodu přijít můžeme a jak přetěžce ji musíme opět získávat. Protože svoboda není samozřejmost. Je to dar, kterým mohou být mnozí obdarováni, ale ne každý ho unese. Cesta ke svobodě a k jejímu udržení vede skrze každého z nás. Je to cesta sebeúcty a důstojného života. Pokud touto cestou půjdeme, daleko snáze budeme schopni odmítnout proradnost, hloupost a aroganci těch, jejichž jednání nás má zavést do nesvobody,“ uvádí se mimo jiné ve výzvě.

Připojit se k ní může kdokoliv. Prvními signatáři Budějovické výzvy jsou emeritní biskup Jiří Paďour, diplomat Petr Kolář, senátor Jiří Šesták, rektor Libor Grubhoffer nebo spisovatel David Jan Žák.

Právě v těchto dnech si celá republika připomíná významné výročí, které se svobodou souvisí - 17. listopad 1989. Včera se na Piaristickém náměstí uskutečnilo vzpomínkové shromáždění, na které navázala tradiční mše při svíčkách.

V pondělí odstartoval cyklus několika kulturních akcí s názvem 25 svobody v Českých Budějovicích, který nabízí výstavy, živou muziku i besedy. Vrcholem bude festival na náměstí, který se uskuteční přímo 17. listopadu. Zahraje třeba Hudba Praha či Katapult.

Hořký podtón bude mít výstava Oldřicha Škáchy, kterou naleznete v Galerii Měsíc ve dne. Ačkoliv se na ní podílel, vernisáže se již bohužel nedožil.

„S přípravou výstavy jsme začali s Oldřichem Škáchou na začátku letošního roku, bohužel v dubnu neočekávaně ve věku dvaasedmdesáti let zemřel. Po smrti celou Škáchovu sbírku fotografií zakoupila Knihovna Václava Havla. Ale protože naše výstava se koncipovala za jeho života, můžeme naši kolekci vystavit. Výstavou jsme udělali radost i jeho blízkým. Zahájí ji autorův dlouholetý kamarád spisovatel Jiří Stránský, přijede celoživotní partnerka Marie Fantišová a sestra Květa, která od roku 1969 žije v Německu,“ řekla Eliška Štěpánová z galerie Měsíc ve dne.

Zajímavé akce se ale konají po celých jižních Čechách. Fanoušci undergroundu by například měli zamířit do Horní Plané, kde 25 let od pádu železné opony oslaví v pátek 14. listopadu. Jak? Za zvuků pořádné undergroundové hudby. V sále místního infocentra zaburácí kultovní Bratři Karamazovi. Než se opřou do svých nástrojů, budou organizátoři promítat dobové záběry Plastic People Of The Universe.

Den na to se můžete zastavit v nedalekém Českém Krumlově, ve kterém se od 17 hodin uskuteční setkání na náměstí. Na pódiu zahrají místní muzikanti písně Karla Kryle, Jaroslava Hutky či Jarka Nohavici. Těšit se můžete na Karla Dvořáka, Luboše Hrdličku či třeba dětský sbor Medvíďata. Chybět nebude ani projekce dokumentu Sametový Krumlov - 25 let poté.

Legendární skladby Karla Kryla si budete moci poslechnout 16. listopadu také v budějcké Horké Vaně, ve které se od 19.30 hodin uskuteční Koncert pro Karla Kryla. A když už zmiňujeme kultovního muzikanta, nemůžeme si odpustit zmínku, že zhruba před měsícem zahrála v pražské Lucerně legendární Joan Baez, která všem vyrazila dech interpretací skladby Bratříčku, zavírej vrátka.

Štítky 25 let svobody v Českých Budějovicích, 17. listopad 1989, sametová revoluce, akce, České Budějovice, svoboda, Budějovická výzva, výstava, Karel Kryl, kostel, Jiří Paďour, Petr Kolář, Jiří Šesták, Libor Grubhoffer, David Jan Žák, Jaromír Nohavica, Jiří Str

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Řehoř Husinecký

Karel Kryl je prokoukl už dávno, oni se totiž nestydí schovávat za nikoho a jen se zviditelnit se získáním koryt. Proto se Kryl nehodil a dnes se jeho skladby účelově vykrádají.



Demokracie rozkvétá byť s kosmetickou vadou
Ti, kteří kradli po léta dnes dvojnásobně kradou
Ti, kdo nás léta týrali nás vyhazují z práce
A z těch kdo pravdu zpívali dnes nadělali zrádce
Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce
A z těch kdo pravdu zpívali dnes nadělali zrádce

Demokracie prospívá bez nás a pragmaticky
Brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky
Farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky
My nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky
Farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky
My nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky

Demokracie zavládla zpívá nám Gott a Walda
Zbaštíme sóju bez sádla u strejdy Mcdonalda
Král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem
Pod střechou velký partaje se u koryta sejdem
Král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem
Pod střechou jedný partaje se u koryta sejdem

Demokracie pánuje od Aše po Humenné
Samet i něha v pánu je a zuby vylomenné
Dali nám nové postroje a ač nás chomout pálí
Zaujímáme postoje místo abychom stáli
Dali nám nové postroje a ač nás chomout pálí
Zaujímáme postoje místo abychom stáli

Demokracie dozrává do žaludečních vředů
Bez poctivosti bez práva a hlavně bez ohledů
A je to mýlka soukromá snad optického klamu
Že místo srdce břicho má
A místo duše tlamu

Pátek, 14. listopadu 2014, 11:21Odpovědět

George Mucska

http://www.youtube.com/watch?v=_1qqFvEQ42o

Čtvrtek, 13. listopadu 2014, 15:15Odpovědět

Oslavujeme 25 let svobody. Můžeme o ni přijít?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.