Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Putimské rodiny dostaly díky sbírce skoro čtvrt milionu

Mezi šestici rodin, jejichž domy silně poškodila ničivá povodeň, byl rozdělen výtěžek sbírky Pomáháme Putimi, kterou v uplynulých týdnech uspořádala organizace Junior Chamber International Česká republika. Každá tato rodina ze známé jihočeské obce dostala 40 tisíc korun.

Peníze poslouží k rekonstrukci poškozených nemovitostí a koupi poničeného zařízení.

Do sbírky se zapojilo přes 120 subjektů, firem, škol, neziskových organizací i jednotlivců. Pomoc proudila z jižních a západních Čech i Prahy.

„Výrazně nám pomohla naše západočeská organizace JCI. Zejména z Plzně, Chebu a Karlových Varů jsme zaznamenali silný zájem pomoci,“ vyzdvihuje širší zapojení ostatních regionů mimo jižní Čechy Martin Jírovec, národní president organizace JCI.

Organizátoři se setkali s různými způsoby pomoci. Některé firmy věnovaly část svého týdenního obratu, jinde organizovali sbírky uvnitř organizací. Překvapil velkorysý dar rodiny Dolanských, která na nadační účet poslala 10 tisíc korun.

Putim nezůstala lhostejná ani Zuzaně Kodytkové z Prahy. „Na jihu Čech mám příbuzné i některé klienty. Považovala jsem za přirozené pomoci. Dcera je novou členkou organizace JCI, o sbírce jsem věděla prakticky okamžitě po jejím spuštění,“ vysvětluje Kodytková, majitelka účetní společnosti.

V podobném duchu se vyjadřuje předseda Jednoty SD ve Volyni Vladimír Švec. „Jsme rádi, že můžeme alespoň trošku pomoci lidem v Putimi, kteří byli silně zasaženi povodněmi. Víme, že naše pomoc je jen kapkou podpory, která, společně s dalšími kapkami od dalších dárců, pomůže těm, kteří pomoc nejvíce potřebují.“

Podle Leoše Kubíčka, koordinátora akce, bylo pro úspěch sbírky důležité vtažení partnerů ze vzdělávací i komerční sféry. Akci osobně podpořili rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer či děkan Ekonomické fakulty JU Ladislav Rolínek.

„Sbírku mezi studenty a zaměstnanci uspořádala střední škola EducoNet. Česko-anglické gymnázium dokonce Putimským věnovalo výtěžek ze své celoškolní charitativní akce Garden Party, setkávání studentů a rodičů s partnery. Podpořila nás také Jihočeská hospodářská komora, zvláště šířením informací o sbírce,“ vysvětluje Kubíček.

JCI Česká republika všechny své kroky v detailu konzultovala se starostou obce Putim Petrem Matoušem. Sbírka byla dělána maximálně transparentně, zájemci si každý den večer mohli přečíst aktualizovaný seznam dárců a výši jejich příspěvků.

„Děkujeme všem. Tomáš Akvinský kdysi napsal, že velikost daru se neměří tím, kolik kdo dává, ale kolik komu zbývá. A tak k tomu přistupujeme. Brzy se s dárci znovu spojíme, abychom jim předali ocenění JCI Czech Foundation,“ uzavírá poděkováním Martin Jírovec.

Tisková zpráva
Foto: www.putim.cz

Štítky Junior Chamber International, finanční sbírka, Putim, Jihočeský kraj, povodně, rodina, Česko, Praha, Leoš Kubíček, Tomáš Akvinský, Plzeň, Karlovy Vary, Cheb, Západní Čechy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Putimské rodiny dostaly díky sbírce skoro čtvrt milionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.