Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Sobota bude v Budějcích patřit památkám a historii

I nastane zas pro všeliké měštěníny, měštěnínky a pacholata města budějckého den tajemný, kdy dvéře a vrata chrámů a věží i domů se jim otevřou a do svých zdí je lákati budou, aby svědectví o časech minulých vydaly.

Jedenadvacátý duben je Mezinárodním dnem památek, který se tradičně slaví především zpřístupněním historických objektů pro širokou veřejnost. Také v Budějcích bude nadcházející sobota patřit otevřeným dveřím významných budějckých kostelů, domů a dalších zajímavých památek.

Pro milovníky historie bude na náměstí Přemysla Otakara II. připraven kulturní program, ve kterém se představí skupina historického šermu Fedrfechtýři, žesťový septet Žestědvěstě, pěvecký sbor Bella Musica a také umělečtí kováři, kteří předvedou výrobu středověké zbroje.

V kostele Panny Marie Růžencové v Žižkově ulici zazní renesanční a barokní hudba v podání souboru Cantus Firmus. V historickém domě U Beránka čeká na návštěvníky, kteří přijdou v dobových kostýmech z období první republiky, fotografické portrétování.

Hlavní náplní programu jsou samozřejmě prohlídky historických objektů. Vejít do historie budeme moci v Husově sboru (Palackého náměstí), v Kostele Svaté rodiny (ulice Karla IV.), v Kostele Panny Marie Růžencové a také v nejstarším budějckém kostele Obětování Panny Marie a navazující křížové chodby dominikánského kláštera na Piaristickém náměstí.

Odtud mohou naše cesty za budějckou historií vést do Biskupské zahrady, která určitě stojí za zhlédnutí, stejně jako Rabenštejnská věž, Železná panna nebo Vodárenská věž. Minout bychom neměli ani dům č. p. 37 v Široké ulici, který je unikátní ukázkou měšťanského domu a původního starobylého srubu. O historii svými zdmi a interiéry vypráví také dům U Beránka a asi nejvýmluvnější je budějcká radnice.

Všechny objekty budou zpřístupněny 21. dubna v době od 10 do 17 hodin.

Štítky historie, České Budějovice, kostel, dům, Přemysl Otakar II., První republika, Panna Marie, Karel IV. Lucemburský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sobota bude v Budějcích patřit památkám a historii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.