Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Soutěž napověděla, jaká budoucnost čeká Háječek

Architekti navrhli zbourat budějcké letní kino Háječek. Lokalita na soutoku Malše s Vltavou v blízkosti centra si podle vítězného týmu urbanisticko-architektonické soutěže vyhlášené městem nezaslouží oplocený areál kina, který je po většinu času zavřený a neslouží lidem.

Z výsledků soutěže zveřejněných na webu města vyplývá, že parkový prostor s kinem a hvězdárnou navrhují revitalizovat a otevřít veřejnosti.

O další existenci letního kina Háječek, které vzniklo v 50. letech minulého století, se v Českých Budějovicích delší dobu diskutuje. V roce 2011 město odmítlo prodělečný provoz dotovat, pak se strhl boj o jeho zachování. Vloni se ale znovu promítalo. Každoročně do kina od května do srpna přišlo asi 6000 lidí.

Uzavřený areál kina by měl nahradit veřejný prostor sloužící maminkám s dětmi, k debatám, nejen akcím organizovaným. Podle vítězného týmu to nevylučuje možnost promítání a akcí, kde se bude vybírat vstupné.

Jeviště přírodního amfiteátru by mělo být zapuštěné v zemi, aby nenarušovalo ráz okolního krajinářského parku. Na jeho stupních by lidé mohli posedávat a slunit se.

Oplocení by mělo zmizet i kolem sousedícího planetária na špici soutoku řek. Na místě nynější oplocené zahrady by se měly konat komorní koncerty či divadlo. Vzniknout by tam měla kavárna.

Okolní krajinářský park podle architektů potřebuje revitalizaci, vzniknout by mělo hřiště pro děti se skluzavkami, trampolínami, pískovištěm a prolézacími tunely. Náklady autoři odhadují na 25 milionů korun.

Město dnes nejlepší návrhy zveřejnilo na webu, podle náměstkyně primátora Ivany Popelové (HOPB) k soutěži uspořádá výstavu a anketu.

Sedmičlenná porota, ve které v souladu s regulemi České komory architektů měli většinu opět nezávislí odborníci, vybírala z jednadvaceti návrhů.

Jako nejlepší byl vybrán návrh autorského kolektivu, který tvoří Viktor Jindra (Brno), Štěpán Hirsch (Plzeň), Ondřej Kučera (Frýdek - Místek), Petr Fabík (Třebíč), Andrea Prajsová (Brno), Ľubomíra Olasová (Martin) a Martina Štollová (Horní Bojanovice).

„Jedná se o návrh se silným názorem, ukazujícím rozhodně správný směr jak v přístupu k dnes částečně degradovanému parku, tak v přístupu k lokalitě hvězdárny, která v sobě skrývá podstatně větší potenciál, než je její současné využití,“ uvádí se v hodnocení poroty, podle které architektonická soutěž jednoznačně odpověděla na otázku ponechání či odstranění stávajícího letního kina.

„Všechny výstupy budou použity k formulování zadání pro zpracování vlastní projektové dokumentace tak, abychom jako město byli projekčně připraveni pro případnou realizaci a hledání dotace. Nicméně je třeba podotknout, že momentální prioritou je rekonstrukce Kulturního domu Slavie,“ řekla Ivana Popelová.

Zdroj: ČTK

Líbí se vám vítězný návrh urbanisticko-architektonické soutěže na revitalizaci parku Háječek?

Celkem hlasovalo69 čtenářů

Štítky park Háječek, revitalizace, České Budějovice, soutěž, kino, letní kino, Vltava, Malše, Ondřej Kučera, Brno, hvězdárna, Česká komora architektů, Občané pro Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Espedito Spasitel

všechno lepší, než parkovací dům, nebo nové obchodní centrum...

Pátek, 5. dubna 2013, 12:19Odpovědět

Soutěž napověděla, jaká budoucnost čeká Háječek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.