Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Temelín se včera v noci rozsvítil modře

Všech 27 světel se včera v noci rozsvítilo nad hlavním vchodem do Jaderné elektrárny Temelín. Ta se tak společně s dalšími provozy Skupiny ČEZ připojí k osvětové kampani na podporu lidí trpících autismem. Včerejšek byl světovým dnem autismu a Česká republika si jej připomíná informační kampaní „Česko svítí modře“.

Počet lidí postižených autismem ve světě stále přibývá. Jen v České republice porucha zasahuje na 100 tisíc lidí. Takový člověk žije ve vlastním světě a nerozumí dobře svému okolí.

„Komunikaci se svým okolím bereme jako samozřejmost. Bohužel je mezi námi stále hodně lidí, kteří nechápou, co vidí, slyší a prožívají. A to, že se na vrozenou poruchu upozorní, je minimum, které lze pro lidi s autismem udělat,“ říká Marek Sviták, tiskový mluvčí JE Temelín Skupiny ČEZ.

A proč modrá barva? Modrá je barvou komunikace, která je pro osoby s poruchou autistického spektra největší překážkou v porozumění okolnímu světu.

Iniciativa „Česko svítí modře“ byla oficiálně zahájena čtvrtkem 2. dubna, což je Světový den zvýšení povědomí o autismu, a potrvá až do konce měsíce. Jedná se o projekt platformy Naděje pro autismus, jejímž cílem je zvyšování povědomí veřejnosti o problematice tohoto stále četnějšího neurovývojového postižení, ovlivňujícího psychický stav člověka.

„Dle nejnovějších průzkumů postihují poruchy autistického spektra neboli autismus každé 68. narozené dítě, v případě chlapců je to dokonce každý 42. Ve světě žije s touto poruchou asi 700 milionů lidí, v České republice jich je odhadem 100 000. Je důležité mít na mysli, že poruchy autistického spektra neovlivňují život pouze dotyčného jedince, ale ve velké míře celé rodiny i blízkého okolí,“ uvádí Marta Pečeňová, zakladatelka platformy Naděje pro autismus.

Štítky JE Temelín, autismus, modrá, světla, nadace, den autismu, Česko, Temelín, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, autistické spektrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín se včera v noci rozsvítil modře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.