Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Žene se přívalový déšť. Hladiny toků budou rychle stoupat

Území naší republiky zasáhnou během nadcházejících hodin velmi silné bouřky s vydatným deštěm. Meteorologové vyhlásili dnes v poledne vysoký stupeň nebezpečí trvající až do úterní třetí hodiny ranní. Velké úhrny srážek jsou očekávány na Šumavě a v Novohradských horách.

Během dnešního odpoledne bude bouřková činnost sílit. „Silné až velmi silné bouřky se budou vyskytovat nejprve v Čechách, postupně se začnou vytvářet také ve Slezsku a na severní a jižní Moravě. Ve druhé polovině noci na úterý budou bouřky slábnout,“ předpovídají odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu.

Vzhledem k předpokládanému pomalému pohybu bouřek se budou vyskytovat zejména přívalové srážky s úhrny kolem 70 milimetrů, v menší míře pak kroupy a silné nárazy větru kolem 20 metrů za sekundu, respektive 72 kilometrů za hodinu.

„Od úterního rána do večera očekáváme místy vydatné srážky s úhrny kolem 40 milimetrů v jižní polovině České republiky, zejména v oblasti Šumavy a Novohradských hor,“ varují meteorologové.

Na tocích zasažených intenzivními srážkami je očekáván prudký vzestup hladin s možností krátkodobého dosažení stupňů povodňové aktivity.

Na jižní Moravě navíc může ještě dnes odpoledne přetrvávat zvýšené nebezpečí požárů. Maximální teploty se tam pohybují kolem nebo nad 30 °C.

Foto: Jaroslav Erhart

Štítky déšť, bouřka, přívalový déšť, úhrny srážek, Česká republika, Šumava, Novohradské hory, Česko, Jihomoravský kraj, Český hydrometeorologický ústav, Slezsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žene se přívalový déšť. Hladiny toků budou rychle stoupat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.