Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Výstava ze švýcarského CERN poprvé v České republice. Na výstavišti bude čtyři měsíce

Roušku tajemství současné vědy poodhalí výstava Accelerating science, která se již konala v řadě významných evropských měst. Nyní se interaktivní expozice vytvořená organizací CERN uskuteční poprvé v Českých Budějovicích a provede návštěvníky příběhem o vzniku vesmíru od velkého třesku až po současnost. Součástí prohlídky je i model velkého hadronového urychlovače.

„Příprava konání expozice v Českých Budějovicích trvala od roku 2013. Nápad k jejímu pořádání se zrodil na konferenci o přibližování vědy studentům organizované Českou styčnou kanceláří pro výzkum, vývoj a inovace v Bruselu. Díky Jihočeskému kraji, který nese většinu nákladů, Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích a Regionální rozvojové agentuře jižních Čech se výstava ze zahraničí dostává až do jihočeské metropole,“ přibližuje René Příhoda, který jako vedoucí Bruselské kanceláře Jihočeského kraje celou akci inicioval.

Výstava s podtitulem „k jádru vědy“ se skládá z pěti zón s propojenými tunely, které mapují záhady a zajímavá fakta týkající se vesmíru i s tím spojené technologie využívané k výzkumu. „Návštěvníci se mohou seznámit nejen s tajemným světem částic, v mlžné komoře si v reálném čase prohlédnout stopy kosmického záření, ale zjistí také, co předcházelo vzniku předmětů denní potřeby, jako jsou třeba mobilní telefony, satelitní navigace, nebo internet,“ upozornil hejtman Jiří Zimola. 

Akce má mimo jiné zpopularizovat vědu a především vzbudit zájem o fyziku a technické obory u mládeže. Na exkurzi v rámci výstavy se již přihlásily desítky škol, expozice je ale určena i pro širokou veřejnost. Na financování akce se největší měrou podílel Jihočeský kraj, který na pořádání přispěl více než pět milionů korun, 1,4 milionu dalo na výstavu ministerstvo průmyslu a obchodu a 400 tisíc přispělo ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy. „Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek odmítl přispět, což mě mrzelo. Přitom se jednalo o symbolický příspěvek, žádné miliony,“ prozradil hejtman Zimola.

Návštěvníky čeká také doprovodný program s cyklem odborných přednášek, na místě se objeví zajímavé exponáty propůjčené vědeckými institucemi. Na spolupráci a organizaci se podíleli kromě již zmíněných Nadace ČEZ, VŠTE, Katedra aplikované fyziky a techniky Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity a Výbor pro spolupráci ČR s CERN.

Naučná výstava Accelerating Science z CERN v Ženevě bude přístupná na výstavišti v pavilonu B4 od 21. září 2016 do 10. ledna 2017. Akce je vhodná pro děti od 12 let a vstupné se neplatí.

Výstava CERN

Úterý, 20. září 2016, 17:49

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Evropská organizace pro jaderný výzkum, výstava, Česko, České Budějovice, kongresové centrum, Jihočeský kraj, výzkum, Jiří Zimola, Brusel, Pavel Bělobrádek, vesmír, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava ze švýcarského CERN poprvé v České republice. Na výstavišti bude čtyři měsíce  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.