Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Počet žáků středních a základních škol na jihu Čech stoupá

Počet žáků středních a základních škol v Jihočeském kraji stoupá. Dnes výuku v regionu zahájilo více než 85,5 tisíc žáků, o 1500 více než loni. Střední a základní školy na jihu Čech navštěvuje nejvíc žáků za posledních 13 let. Vzestupný trend by měl podle odboru školství pokračovat.

„Křivka kopíruje demografický vývoj. Zlom by měl nastat někdy v letech 2024 a 2025, kdy zase bude počet žáků mírně klesat," uvedla vedoucí odboru školství z jihočeského krajského úřadu Hana Šímová. Nyní navštěvuje jihočeské základní školy 58 500 žáků a střední školy více než 27 tisíc studentů. Školní výuku dnes premiérově v regionu zahájilo 6 500 prvňáků, o necelých deset procent více než loni.

Mezi středními školami bývá nižší zájem o technické obory i řemesla. „I když například českobudějovická střední stavební škola po delší době eviduje větší počet zájemců o studium," uvedla Šímová. Právě tuto školu dnes navštívil jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS), který je jejím absolventem.

„Domnívám se, že obzvlášť v této době je to dobrá volba. Poptávka po stavebních profesích je vysoká," uvedl Kuba. Zároveň dodal, že ne vždy střední škola může definitivně určit budoucí zaměstnání studentů. Právě Kuba si nakonec zvolil jiný obor, vystudoval lékařskou fakultou a pracoval jako anesteziolog a sloužil na záchranné službě. „I proto je důležité, aby studenti vnímali i informace všeobecného charakteru. Aby například znali dějinné souvislosti české historie, věděli, co se stalo v letech 1939 nebo 1989 a znali osobnosti typu Jana Palacha a dalších," řekl hejtman.

V Jihočeském kraji je více než 270 základních a více než 100 středních škol. Mateřské školy v regionu navštěvuje více než 27 tisíc dětí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky vzdělání, škola, nárůst, základní škola, Česko, Jihočeský kraj, střední škola, Martin Kuba, ODS, Jan Palach

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet žáků středních a základních škol na jihu Čech stoupá  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.