Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Možné směry evropské spolupráce přiblížila na Filozofické fakultě moderovaná diskuze s odborníky

PR článek

Jak se bude Evropská unie vyvíjet v současném napjatém geopolitickém kontextu vyvolaném ruskou agresí na Ukrajině? Zvládne společně reagovat na stávající i nové výzvy, které tato bezprecedentní situace vyvolala? Bude možné naplnit ambiciózní ekologické cíle tzv. „Green Dealu“? Budou i nadále zajištěny standardy volního pohybu zboží a osob v EU? Tyto a mnoho dalších otázek bylo předmětem debaty nazvané „Budoucnost Evropy“, která se uskutečnila ve středu 11. května 2022 na Filozofické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Kulatý stůl příhodně nazvaný „Budoucnost Evropy“ se věnoval možným směrům evropské spolupráce v současné napjaté mezinárodní situaci. Moderované diskuze se zúčastnila Jana Hybášková z Ministerstva zahraničních věcí a europoslankyně v letech 2004–2009, Zuzana Fišerová z Ministerstva spravedlnosti, Jan Poruba z Ministerstva průmyslu a obchodu a bývalý dlouholetý ředitel Francouzsko-české obchodní komory Jaroslav Hubata-Vacek.

Zvláštní zmocněnkyně ministra zahraničí pro instituce EU a přední česká orientalistka Jana Hybášková nastínila možné strategické směřování Evropské unie, která během ruské agrese na Ukrajině projevuje až nečekanou soudržnost a vůli pozitivně ovlivňovat světovou geopolitickou scénu. Specialistka na mezinárodní právo soukromé a romanistka Zuzana Fišerová pak odkryla různé otázky spojené s volným pohybem a migrací osob v rámci EU, ale také otázky justiční spolupráce s Ukrajinou či Ruskem. Právník a politolog Jan Poruba se podělil o zkušenosti s praktickým fungováním vnitřního trhu, který se má dočkat „ozelenění“ s plánovaným Green Dealem, i když současná válka na Ukrajině vnesla i do této oblasti nové neznámé, zvláště na poli energetické politiky. Bývalý dlouholetý ředitel Francouzsko-české obchodní komory Jaroslav Hubata-Vacek, který nyní pracuje jako ředitel ZŠ a MŠ v Černovicích a ekologický farmář, vnesl do debaty téma společné zemědělské politiky.

„U příležitosti francouzského předsednictví v Radě EU a nadcházejícího předsednictví ČR chceme podnítit diskuzi o tom, jak by mohla vypadat budoucnost Evropy,“ vysvětlil Ivo Petrů, prezident pořádajícího spolku Alliance française Jižní Čechy a pedagog na Filozofické fakultě Jihočeské univerzity. „Jsme velice rádi, že pozvání do debaty přijali tak významní hosté. Celá akce je pro všechny zúčastněné v mnoha směrech přínosná,“ dodal. Dalším pořadatelem moderované diskuze bylo informační středisko Eurocentrum a Europe Direct.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Jihočeská univerzita, evropská spolupráce, Filosofická fakulta, Evropská unie, Evropa, Ukrajina, Filozofická fakulta Jihočeské univerzity, Zelená dohoda pro Evropu, České Budějovice, Jana Hybášková, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Minister

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Možné směry evropské spolupráce přiblížila na Filozofické fakultě moderovaná diskuze s odborníky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.