Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vědci objevili na kmenech v Boubínském pralese houbu ohňovec rezavohnědý

Vědci objevili na tlejících kmenech v šumavském Boubínském pralese houbu ohňovec rezavohnědý. Jedná se o vzácný pralesní druh choroše, který se vyskytuje v Evropě jen na několika místech a především ve vyšších pohořích.

Ohňovec rezavohnědý byl na území dnešní ČR poprvé nalezen v roce 1964 právě v Boubínském pralese a od té doby zde byl pravidelně evidován, uvedl vedoucí mykologické skupiny Jan Běťák. „Na poslední nález z roku 1995 se však i přes pozdější intenzivní a cílené pátrání dlouho nedařilo navázat. Po dlouhém čtvrtstoletí byl při cíleném hledání znovu objeven, a to hned na několika tlejících kmenech,“ dodal.

Rozloha Boubínské rezervace je přibližně 670 hektarů. V jádru pralesa mykologové registrují více než tisícovku druhů s výraznými plodnicemi, z nichž stovky patří mezi vzácné. Vědci v posledních letech zkoumali, zda způsob úmrtí stromu může vytvářet lepší podmínky pro výskyt hub.

„Vybrali jsme celkem 60 smrkových kmenů. Polovinu z nich tvořily stojící a padlé souše v různých stadiích rozkladu. Druhou skupinu reprezentovaly kmeny, které se vyvrátily zaživa. Na těchto kmenech jsme podrobně prozkoumali druhové složení houbových společenstev. Na šesti desítkách smrkových kmenů jsme nalezli 312 druhů hub, přičemž na jednom kmeni bylo zaznamenáno až 49 druhů,“ uvedl Běťák.

Vzácný ohňovec rezavohnědý má podle vědců specifické ekologické nároky. Jeho plodnice vyrůstají téměř výhradně na kmenech, které uschly nastojato a dlouho stály jako souše. Navíc tento druh sám o sobě významným způsobem ovlivňuje vývoj celého společenstva hub.

„Evidentně platí, že je rozdíl, zda stojící souši pokácíme nebo necháme přirozeně tlít nastojato a potom spadnout. Příroda nám jasně ukazuje, že i různé druhy smrti a posmrtného vývoje stromů dávají život odlišným druhům a celým společenstvům organismů,“ zmínil ředitel NP Šumava Pavel Hubený.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Běťák

Štítky ČR, příroda, dřevo, houby, Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci objevili na kmenech v Boubínském pralese houbu ohňovec rezavohnědý  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.