Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Republikové finále Matematické olympiády hostilo Gymnázium Jírovcova

PR článek

V uplynulém týdnu gymnázium Jírovcova v Českých Budějovicích uspořádalo finále 73. ročníku Matematické olympiády. Pět desítek soutěžících soupeřilo o medaile, diplomy, prestiž vítěze a rozdělilo si odměny za celkem 74 tisíc korun v matematické kategorii A, tři desítky dalších řešitelů v kategorii programátorské P pak 33 tisíc korun. K tomu všichni účastníci obdrželi voucher na minimálně půlroční odběr časopisu Vesmír.

Přestože je nejvyšší kategorie A určena především žákům posledních dvou ročníků středních škol, letos se do republikového finále probojovalo přes tři předchozí kola 35 studentů mladších, kteří dokonce pobrali i většinu medailí. Vítězem se stal septimán David Hromádka z Gymnázia Nad Alejí, o druhé a třetí místo se podělili maturantka Tereza Černá z Gymnázia Litoměřická a septimán Mikuláš Jandík z Gymnázia Christiana Dopplera. Navíc o pověstnou bramborovou medaili na děleném čtvrtém a pátém místě, které je vlastně třetím v absolutním pořadí se dělí septimánka Anastasia Bredichina z Gymnázia Jana Keplera s teprve druhákem Erikem Ježkem ze SPŠ a G Smíchovská. Mezi čtyřiadvaceti úspěšnými řešiteli však bylo hned osm věkem teprve „juniorů“.

Podobným způsobem excelovali v programátorské kategorii její vítěz oktaván Antonín Maloň z Gymnázia na třídě Kapitána Jaroše, druhý již dříve zmíněný student druhého ročníku Erik Ježek a na děleném třetím až čtvrtém místě věkem student čtvrtého ročníku Patrik Číhal absolvující individuální vzdělávání a septimán Jan Slíva z Mensa Gymnázia.

O hodnotné ceny pro vítěze, tedy pro jedenáct řešitelů kategorie A a šest z kategorie P se postarala Jednota českých matematiků a fyziků, která soutěž po odborné i organizační stránce zastřešuje, společně s donátory, společností ČEZ a.s., Matematickým ústavem Akademie věd České republiky a časopisem Vesmír. Nemůžeme ani nechceme nezmínit podstatný podíl zřizovatele pověřeného gymnázia, Jihočeský kraj, bez jehož podpory by nebylo vůbec možné finálové klání uspořádat.

Kromě vlastních dvou soutěžních dopolední se měli možnost finalisté seznámit s krásným historických středem města, navštívit odbornou přednášku pana doktora Miloše Tichého, vedoucího observatoře Kleť, v českobudějovické hvězdárně, nebo se podívat na moderní průmyslovou výrobu ve firmě Robert Bosch s.r.o. Jistě zajímavým neobvyklým zážitkem bylo též pro účastníky i zahájení a ukončení soutěže pro obě příslušné kategorie, které jednak proběhlo v obřadní síni českobudějovické radnice a za druhé bylo doplněno vždy drobným doprovodným programem.

Z vítězů celostátního kola kategorie A se každoročně vybírá šestičlenné družstvo ČR pro Mezinárodní matematickou olympiádu MMO a rovněž vítězové celostátního kola kategorie P se účastní mezinárodního kola soutěže IOI.  Další účastníci republikových kol se pak po výběrových soustředěních mohou nominovat na další mezinárodní soutěže, jako jsou Středoevropská matematická olympiáda, Středoevropská informatická olympiáda a další.

Jedním z důvodů, proč bylo Gymnázium Jírovcova v Českých Budějovicích pověřeno organizací letošního republikového kola Matematické olympiády je i to, že jeho studenti se dlouhodobě a pravidelně podobných soutěží účastní a též v letošním roce má Jírovcovka zastoupení v národních kolech Matematické olympiády, Fyzikální olympiády, Chemické olympiády, Astronomické olympiády a Olympiády v anglickém jazyce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky jírovcovka, matematika, matematická olympiáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Republikové finále Matematické olympiády hostilo Gymnázium Jírovcova  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.