Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Děti z mateřinek změří síly při dopravní soutěži

Stále se zvyšující intenzita dopravy a s tím spojená nehodovost, která se bohužel týká i předškolních dětí, přiměla Krajský úřad Jihočeského kraje, krajské pracoviště BESIP Ministerstva dopravy a Hopsárium k uspořádání preventivně vzdělávací akce.

„Jedná se o model dopravní soutěže používaný u dětí ze základních škol. V tomto případě je však zaměřena i na předškoláky z mateřských školek, které tak nenásilnou formou budeme motivovat k získání základních znalostí pravidel silničního provozu. Účast v soutěži pro ně bude jistě i emotivním zážitkem, který budou mít spojený s důležitostí těchto vědomostí,“ říká Luboš Rákosník z odboru dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu.

Krajský radní pro oblast dopravy Antonín Krák doplňuje, že Jihočeský kraj podporuje zvýšení bezpečnosti dětí v silničním provozu. „Například každoročně vypisujeme dva grantové programy. Jeden je určen na podporu výstavby a modernizace dětských dopravních hřišť a jejich vybavení, druhý na dopravu dětí na dětská dopravní hřiště. V loňském roce jsme mezi žadatele rozdělili téměř milion korun,“ dodává Krák.

Uspořádání soutěže je logickým vyústěním dílčích aktivit jednotlivých školek v prevenci nehodovosti u malých dětí. Nové dopravní hřiště bylo v loňském roce vybudováno například v Mateřské škole U Pramene v Českých Budějovicích.

Ředitelka Marie Kopřivová k tomu říká: „Velice rádi jsme přivítali další aktivitu zaměřenou na mateřské školy. V naší mateřské škole probíhá celoročně vzdělávací dopravní hra, zaměřená na získávání vědomostí a zkušeností z oblasti dopravní výchovy v praxi.“

Soutěž se uskuteční v Hopsáriu, interiérovém hřišti v Českých Budějovicích. „Nápad vybudovat v Českých Budějovicích dopravní hřiště s celoročním využitím vznikl při prohlídce obdobných zařízení v Holandsku. Na rozdíl od německého modelu, který obvykle zahrnuje závodní okruh s elektrickými autíčky, preferují Holanďané pohon vlastní silou na šlapacích autíčkách. My jsme k tomu přidali ještě vzdělávací část, hřišti dali dopravní značky, osadili funkčními semafory i tankovací stanici,“ dodává Michal Lojka, spolumajitel Hopsária.

Soutěž je určena pro čtyřčlenná družstva dětí z předškolních tříd mateřských školek z Jihočeského kraje. Z každé školky se mohou zúčastnit dvě družstva. Soutěžní úkoly a otázky budou vycházet z pracovního sešitu Autoškola skřítka Bertíka, kterou Krajský úřad Jihočeského kraje rozesílal školkám v loňském roce.

Nejlepší družstvo získá pro svoji školku dopolední návštěvu v Hopsáriu zdarma a první tři družstva dostanou od Jihočeského kraje pěkné ceny, které využijí nejen na dopravním hřišti.

Soutěž se koná ve čtvrtek 7. března, uzávěrka přihlášek je 15. února. Více na www.hopsarium.cz.

Napsala Kateřina Koželuhová

Štítky dopravní soutěž Hopsárium, předškoláci, České Budějovice, soutěž, Jihočeský kraj, doprava, mateřská škola, Ministerstvo dopravy České republiky, BESIP, Antonín Krák, Katharina Cibbini-Koželuch, Nizozemsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti z mateřinek změří síly při dopravní soutěži  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.