Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Chřipka v kraji stále trvá, zemřel další člověk

V Jihočeském kraji trvá třetím týdnem chřipková epidemie. Výskyt akutních respiračních infekcí a chřipce podobných onemocnění je stále vysoko nad epidemickým prahem. V právě končícím 6. kalendářním týdnu byla nemocnost v regionu 2 023 případů na sto tisíc obyvatel a ve srovnání s minulým týdnem poklesla o 8,5 procenta. Bohužel na chřipku zemřel v českobudějovické nemocnici starší muž, který nebyl očkovaný.

„V šestém kalendářním týdnu jsme v regionu zaznamenali celkem 2 023 onemocnění na sto tisíc obyvatel. Ve srovnání s předcházejícím týdnem nemocnost poklesla o 8,5 procenta. Klesla především na Českobudějovicku a v okresech, kde byly v týdnu jarní prázdniny. Pokles jsme zaznamenali v mladších věkových skupinách, nejvíce ve věkové skupině školních dětí 6 – 14 let, kde nemocnost poklesla oproti minulému týdnu o 17,6 procenta na 3 846 případů na sto tisíc. Ve věkové kategorii 15 – 24 let poklesla o 16,4 procenta na 2 655 případů a v kategorii předškolních dětí 0-5 let poklesla o 6,8 procenta na 6208 případů na sto tisíc,“ ​uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.  

Nemocnost ale stoupla u lidí ve věkové kategorii 65 a výš. Aktuálně je zaznamenáno 706 případů. 

„Z chřipkových virů dominuje v populaci kraje jednoznačně chřipka typu A. V týdnu jsme zaznamenali dva nové klinicky závažné případy chřipky typu A, v jednom bohužel s úmrtím. V prvním případě šlo o seniorku z Táborska s primárním plicním onemocněním, která byla transportována do táborské nemocnice. Ve druhém případě šlo o staršího muže s dlouhodobými zdravotními potížemi, který komplikacím způsobeným chřipkou typu A ve čtvrtek v českobudějovické nemocnici podlehl. Pacienti nebyli proti chřipce očkováni. Letos tedy evidujeme v kraji pět závažných případů chřipky, bohužel se dvěma úmrtími,“ uvedla Kotrbová.   

Chřipka dosáhla v kraji epidemického výskytu, zemřelo dítě

V Jihočeském kraji výrazně vzrostl výskyt akutních respiračních infekcí a chřipce podobných onemocnění. V právě končícím týdnu v kraji nemocnost v mezitýdenním srovnání celkově vzrostla o 36,5 procent na 1 785 případů na sto tisíc obyvatel...

Loňská epidemie v Jihočeském kraji trvala devět týdnů a hygienici při ní registrovali celkem 24 klinicky závažných případů onemocnění, z nichž jedenáct skončilo úmrtím. Letos si chřipka na jihu Čech vyžádala dvě oběti. 

Koronavirus nebyl na území České republiky prokázán

V kraji ani v České republice nebyl do čtvrtka 6. února prokázán žádný případ onemocnění koronavirem. Testováno zatím bylo 53 osob a všechny výsledky byly negativní. 

V Číně onemocnělo podle informací čínské národní zdravotnické komise ke čtvrtku celkem 31 161 osob a 636 jich zemřelo. V sousedním Německu již bylo prokázáno jedenáct případů onemocnění, především v Bavorsku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky chřipka, Jihočeský kraj, úmrtí, nemoc, Nemocnice České Budějovice, Česko, Kvetoslava Kotrbová, jarní prázdniny, okres České Budějovice, Německo, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chřipka v kraji stále trvá, zemřel další člověk  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.