Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kvůli koronaviru zavřou školy. Stát ode dneška zakáže také akce nad 100 účastníků

, aktualizováno 10. března 2020, 17:54

Koronavirus si v Česku vyžádal další mimořádná opatření. Po dnešním jednání ministerstvo zdravotnictví s účinností od úterní šesté hodiny večerní zakazuje kulturní a sportovní akce nad sto osob, zavírají se od středy také všechny základní, střední a vyšší odborné školy. Informaci potvrdil premiér Andrej Babiš.

Zákaz se týká divadelních, hudebních, filmových a dalších představení, stejně tak sportovních či náboženských akcí, a to veřejných i soukromých s účastí přesahující ve stejný čas 100 osob. Opatření bude platit do odvolání. Zákaz se nevztahuje na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci či soudů.

Bez fanoušků tak bude muset nejspíš odehrát nedělní domácí zápas Dynamo. „Na základě rohodnutí Bezpečnostní rady státu vydává Výkonný výbor Asociace následující rozhodnutí: Soutěžní utkání organizované FAČR, KFS, nebo OFS, se neruší; pořadatel utkání (domácí klub) je povinen zabezpečit, že se soutěžního utkání nezúčastní více než 100 osob,“ uvedl na Twitteru generálního sekretáře FAČR Jan Pauly.

Stejně je na tom Motor, který čekají v příštím týdnu první zápasy čtvrtfinále. „O tom, co se bude dít, musí rozhodnout svaz. Cesty jsou dvě. Buď se bude hrát bez diváků nebo se nebude hrát vůbec. Hrát bez diváků by bylo šílené,“ řekl mluvčí Motoru Tomáš Kučera. O dalším průběhu sezony by se mělo rozhodnout na středeční odpolední schůzce zástupců Chance ligy.

Už teď je jasné, že volejbalisté Jihostroje si v sobotu zahrají před prázdnou halou. „V současné chvíli to pro náš klub znamená, že A – tým odehraje poslední kolo UNIQA extraligy tuto sobotu na palubovce VK ČEZ Karlovarska bez přítomnosti diváků. Po dohodě s ostatními extraligovými kluby tak proběhnout všechna závěrečná extraligová kola. Další průběh soutěže a podoba zápasů vyřazovací části PLAY OFF se bude teprve projednávat,“ uvedl Jihostroj na svých webových stránkách. 

Omezení kvůli koronaviru mají ekonomický dopad na kraj. Ztráty pociťují hoteliéři, ale i podnikatelé

V České republice je podle nejaktuálnějších informací 40 nakažených lidí novým typem koronaviru COVID-19. V Jihočeském kraji se zatím žádný pozitivní případ neobjevil. I přesto má nákaza ekonomický dopad na hoteliéry, ale i některé podnikatele....

Zákaz se dotkne i sobotního běžeckého závodu Run Tour. „Toto opatření se týká i našeho závodu v Českých Budějovicích, který se v sobotu neuskuteční. V současné chvíli řešíme, co dál. Budeme vás včas informovat,“ uvedli na Facebooku organizátoři závodu. 

Zavřené školy

V Budějcích budou všechny školy zřizované městem zavřené. Uzavření se týká i školních jídelen včetně jídelny U Tří lvů. „Nařízení se  naopak netýká mateřských škol ani těch, které jsou součástí základních škol, tam bude normální provoz. Informace pro rodiče o zrušení výuky zveřejní ředitelé na webových stránkách školy a na vchodech do škol i do družin a neprodleně také informují rodiče,“ říká k opatřením Vlády ČR náměstek primátora Viktor Vojtko.

Kvůli zavřeným školám bude městská hromadná doprava v Budějcích jezdit od středy v prázdninovém provozu. To ale není jediné opatření, které dopravní podnik vzhledem k situaci s koronavirem, přijal. „Dopravní podnik se rozhodl počínaje zítřkem přijmout mimořádné hygienické opatření a dočasně zrušit možnost zakoupení jízdenky u řidičů. Činí tak ve snaze ochránit své řidiče, bez kterých by to prostě a jednoduše nešlo,“ uvedl podnik na Facebooku.

Ruší se i kultura

„Městem zřizované kulturní instituce – Jihočeské divadlo, Kino Kotva, DK Vltava a DK Slavia jsou o nařízení vlády zpraveny a ruší program. U DK Slavie se jedná navíc rovněž o spolkové aktivity, je-li naplněna předchozí podmínka. S ohledem na fakt, že nařízení platí až do odvolání nelze nyní předpokládat, kolika akcí se mimořádné opatření dotkne,“ říká náměstek primátora Juraj Thoma (HOPB).

Veškerá představení zrušila také například síť multukin Cinestar. „Na základě nařízení Ministerstva zdravotnictví se vedení společnosti CineStar rozhodlo k okamžitému zrušení všech filmových představení až do odvolání,“ uvedla společnost na webových stránkách.

Jihočeské divadlo zrušilo dnešní setkání bývalých i současných členů scény ke 100. výročí. Zrušený je tak i dnešní křest knihy, kterou k jubileu připravilo. „Respektujeme rozhodnutí ministerstva zdravotnictví a v rámci těchto opatření rušíme inscenace, které uvádíme v DK Metropol, v hlavním sále Jihočeského divadla a v Malém divadle. Situaci nadále sledujeme a všechny naše příznivce a podporovatele budeme včas informovat o dalším vývoji divadla,“ uvedl ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek.

Od dnešní šesté hodiny večerní bude uzavřen pro veřejnost plavecký stadion, sportovní hala i Budvar aréna. Ruší se také veřejné bruslení. 

Česko má už 41 lidí nakažených novým typem koronaviru, oznámil dnes ráno na twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Přes noc přibyly další dva případy, oba mají vazbu na severní Itálii.

Policisté na vybraných deseti hraničních přechodech na jihu a západě země zkontrolovali za uplynulých 24 hodin 35 834 vozidel, přičemž 65 aut odstavili s podezřením na koronavirus.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky koronavirus, Andrej Babiš, Adam Vojtěch, COVID-19, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, Jihočeské divadlo, představení, Fotbalová asociace České republiky, webová stránka, České Budějovice, Cinestar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roman Kisnij

Vy hovada, školy zavřete a mateřské zůstanou otevřený ?? Jste vážně tak vypatlaný nebo si děláte z lidí prdel ????? Vojtěchu, jdi do prdele. Chápeš, že jsi jen komediant bez odborných znalostí ???????????

Úterý, 10. března 2020, 12:09Odpovědět

Kvůli koronaviru zavřou školy. Stát ode dneška zakáže také akce nad 100 účastníků  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.