Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rekordní nárůst případů nákazy koronavirem. Onemocnění se potvrdilo u stolních tenistů i návštěvníků lázní

Na jihu Čech přibyl během středy rekordní počet nakažených onemocněním Covid-19. Hygienici zaznamenali čtyřicet nových případů. To je nejvyšší denní nárůst od vypuknutí pandemie. Jeden nemocný se uzdravil. Aktuálně tak je v kraji 282 osob s koronavirem.

Ze stávajících 282 aktivních případů na jihu Čech je jich aktuálně evidováno 96 na Českobudějovicku, 53 na Táborsku, 44 na Strakonicku, 29 na Prachaticku, 26 na Jindřichohradecku, 21 na Písecku a 13 na Českokrumlovsku. Relativní výskyt, byl ke středeční 18. hodině 113,18 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Hygienikům se podařilo zjistit zdroj nákazy u většiny ze čtyř desítek nových případů. „Dvě osoby se infikovaly při léčebném pobytu a to opět ve Františkových Lázních, ty se v posledních dnech objevují jako místo se zvýšeným rizikem přenosu opakovaně,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Další čtyři se infikovali v Praze, jedna osoba v Kutné Hoře, jedna na slavnostech piva na Táborsku a další při turnaji ve stolním tenise na Jindřichohradecku.

Mezi nakaženými jsou také cizinci. „Celkem sedm nových případů se týkalo cizinců. Čtyř občanů Ukrajiny, dvou Rumunů a jednoho Itala. Všichni byli s pozitivním výsledkem testováni po příjezdu do České republiky,“ dodala Kotrbová.

Hygienici upozorňují také na jeden postřeh spojený s dnešními výsledky. „Dnes jsme zaznamenali nezvykle vysoký počet nových případů v několika místech na Táborsku – celkem čtrnáct. Z toho jde ale o pět zahraničních pracovníků, zachycených při příjezdu do republiky. Uvidíme tedy v příštích dnech, zda jde o náhodný souběh nebo zda se tento trend na Táborsku v dalších dnech potvrdí,“ doplnila hygienička.

Nepodložený krok, který nás poškozuje. Dopravní podnik nesouhlasí s tabulkou varující před šířením koronaviru v MHD

Jak se vyhnout nákaze koronavirem? Mimo jiné necestovat městskou hromadnou dopravou. Tak nějak by si mohla veřejnost přebrat graf prezentovaný týmem Chytré karantény, který řadí do nejrizikovějších aktivit například návštěvu barů, diskoték nebo...

V jižních Čechách se v současné době mohou samoplátci nechat testovat v odběrových místech všech jihočeských nemocnic s výjimkou českobudějovické. V krajském městě najdou odběrové místo v laboratořích Synlab v ulici U tří lvů.  Laboratoř Nextclinics znovu testuje samoplátce ve stanu u hlavního vchodu do areálu výstaviště v Husově ulici. Odběry jsou prováděny bez předchozího objednání od pondělí do čtvrtka vždy od 8 do 14 hodin. Synlab už testuje také v Českém Krumlově.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FNB

Štítky České Budějovice, Jihočeský kraj, koronavirus, KHS, hygiena, onemocnění, COVID-19, Česko, okres Tábor, Kvetoslava Kotrbová, okres Jindřichův Hradec, Krajská hygienická stanice, okres České Budějovice, okres Písek, okres Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekordní nárůst případů nákazy koronavirem. Onemocnění se potvrdilo u stolních tenistů i návštěvníků lázní  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.