Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na dispečinku záchranné služby je 50 procent zaměstnanců v izolaci

Stejně jako nemocnice i zdravotnická záchranná služba se potýká se zaměstnanci, kteří jsou v izolaci nebo v karanténě. Aktuálně mají jihočeští záchranáři 48 lékařů, kteří nemohou pracovat. Horší situace je na operačním středisku, kde je v izolaci polovina všech dispečerů.

K pondělnímu dni měla jihočeská záchranka 48 lékařů v karanténě nebo izolaci. V té bylo také padesát procent všech dispečerů. „Pokud by tento trend pokračoval, museli bychom bohužel postupně snižovat počet zasahujících posádek, neboť nahradit samostatně pracujícího záchranáře, lékaře nebo řidiče vozidla záchranné služby dobrovolníkem z jiného oboru je velice obtížné až nemožné,“ uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby Marek Slabý.

Záchranáři se podle Slabého na rozdíl od jara nepotýkají s nedostatkem ochranných prostředků, mají ale vysoký počet výjezdů jak ke covidovým pacientům, tak i k banálním případům, které jejich zásah nepotřebují. „To nejen zvyšuje riziko nákazy pro záchranáře, ale znamená to i významnou pracovní zátěž z důvodu nutnosti pracovat trvale v ochranných oblecích a respirátorech, což při tomto typu práce rozhodně není optimální ani pro záchranáře, ani pro pacienty,“ uvedl Slabý.

Záchranáři proto prosí, aby lidé nepodléhali obavám a strachům a nevolali záchrannou službu ke každé teplotě nebo kašli. „Nejedná – li se o skutečně závažný stav, využijte konzultaci s praktickým lékařem, ambulantním specialistou nebo návštěvu patřičné ambulance. Umožníte tak záchranné službě reagovat ihned a adekvátně v situaci, kdy jde o ohrožení života či zdraví a současně nebude docházet k blokaci nemocničních lůžek, kterých je v této době těžký nedostatek,“ apeloval ředitel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdravotnická záchranná služba

Štítky zdravotnická záchranná služba, karanténa, koronavirus, lékař, Marek Slabý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jofiel Gany

Možná kdyby Budějovická záchranná služba vybavila své zaměstnance pořádnými pracovními prostředky a neposílalo je do terénu v naprosto nevyhovujícím oděvu, jako toho pána na obrázku, co pravděpodobně provádí dezinfekci posádky, tak by možná nemocných ubylo. Toto se mi jeví jako naprostý hazard se zdravím svých zaměstnanců! Sorry ale musela jsem. Samozřejmě si vaší práce moc vážím.

Čtvrtek, 29. října 2020, 12:31Odpovědět

Na dispečinku záchranné služby je 50 procent zaměstnanců v izolaci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.