Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Polské vepřové párky obsahovaly příliš sóji. Alergici by je neměli konzumovat

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila v potravině Morliny Vepřové párky nepřiměřené množství sóji.

Inspekce nechala podrobit párky rozboru. Podle obalu sice výrobek může obsahovat sóju, ale jen ve stopovém množství. Tedy maximálně 25 miligramů na kilogram. „Rozbor prokázal přítomnost sójové bílkoviny v množství 939 miligramů na kilogram,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Takové množství je nepřípustné a podle inspekce ho nelze považovat za nezáměrnou kontaminaci. Prodejce se tak dopustil porušení Evropského nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.

Tuto předmětnou šarži polských párků by raději neměli konzumovat lidé, kteří trpí alergií nebo intolerancí na sóju. „S kontrolovanou osobou zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty,“ dodal Kopřiva. Inspektoři zároveň předají informaci o této potravině do systému pro boj s falšovanými potravinami AACS. Díky tomu bude možné došetřit případ i v zemi původu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SZPI

Štítky Liberecký, párky, SZPI, sója, párek, Státní potravinářská inspekce, jídlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Polské vepřové párky obsahovaly příliš sóji. Alergici by je neměli konzumovat  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.