Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

České Budějovice zvyšují kvůli dětem z Ukrajiny kapacitu některých škol

České Budějovice zvýší kapacitu některých základních škol. Cílem je umožnit přijetí dětí z Ukrajiny. Jde o pět základních škol, kam bude chodit o několik desítek žáků více než dosud. Situace ohledně další změny kapacity škol ve městě se může výhledově ještě změnit.

Město zvyšuje kapacitu škol Matice Školská, L. Kuby, Kubatova, J. Š. Baara a E. Destinnové. „Chceme tím vyjít vstříc lokalitám, kde ukrajinské děti ve větší míře bydlí a nemusely by tak komplikovaně cestovat po městě. Ukrajinské děti postupně nastupují do škol a ten počet se neustále mění. Velmi záleží na tom, kolik dětí ještě přijde,“ uvedl náměstek primátora Tomáš Chovanec (Hnutí Občané pro Budějovice).

Ukrajinské děti rozdělí Budějovice do 16 základních škol. Budou mít více hodin češtiny

Více než stovka žáků z Ukrajiny tento týden zamíří do českobudějovických základních škol po celém městě. Někde už děti z válkou zasažené země mají. Do tříd je školy rozdělují podle znalostí, zároveň budou mít více hodin češtiny.

V Českých Budějovicích navštěvuje základní školy přibližně devět tisíc žáků. Vedení města se snaží děti z řad ukrajinských uprchlíků rozmístit do všech škol zřizovaných městem. Podle Chovance ještě řada dětí běženců využívá adaptační skupiny, v nichž se připravují na přechod na standardní výuku. V adaptačních skupinách je často vedou ukrajinští pedagogové. Na základních školách se pak ale už připravují jen v českém jazyce.

Chovanec uvedl, že podle posledních dat se příchod uprchlíků do Česka v posledních dnech zpomalil. Podle něj ale stále v Českých Budějovicích žije řada dětí z Ukrajiny, které ještě neprojevily zájem o zařazení do škol. Zřejmě to souvisí i s tím, že jejich rodiny se chtějí vrátit do své země, pokud to situace dovolí.

„Ale to číslo, kolik jich je, se v současnosti vůbec nedá odhadnout,“ uvedl náměstek. Ten také zmínil, že řada dětí se zatím nezapojila do českého systému a učí se on-line se školami na Ukrajině. „A pak jsou také případy, kdy dopoledne navštěvují naše základní školy a odpoledne mají on-line výuku s ukrajinskými školami,“ uzavřel Chovanec. Ten zároveň ubezpečil, že se rodiče českých dětí nemusí být o umístění svých dětí do základných škol.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Rusko, Ukrajina, správa, školy, boje, České Budějovice, základní škola, Tomáš Chovanec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice zvyšují kvůli dětem z Ukrajiny kapacitu některých škol  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.