Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Rodit v Písku se vyplatí: vedle pestrých snídaní a fotokoutku nemocnice pomůže s kojením i s poporodní péčí u vás doma

PR článek

Takový rozsah péče a služeb pro rodičky, jaký nabízí písecká nemocnice, se hned tak nevidí. Jen za letošek zavedla několik novinek, které nemají obdobu v celém kraji. Nemocnice Písek rodičkám nově nabízí pestřejší snídaně, přírodní úlevu u porodu v podobě bylinné napářky, fotokoutek pro hezčí vzpomínku na první okamžiky s miminkem. K tomu rozšířila předporodní kurzy, zapojila se do pomoci ženám s duševními potížemi po porodu a pokud novopečené maminky potřebují v prvních týdnech poradit se svým zdravotním stavem nebo s péčí o miminko, vyšle k nim domů porodní asistentku. Nově také provozuje laktační poradnu určenou maminkám, které mají potíže s kojením.

Pestřejší snídaně

Ženy, které se rozhodnou rodit v Písku, mohou od počátku letošního roku vybírat ze čtyř slaných i sladkých variant. První snídaně se skládá ze dvou kusů pečiva, másla, medu nebo džemu, taveného sýra a mléčného výrobku. Druhá ze dvou kusů tmavého pečiva, uzeniny, přírodního sýra a zákysu nebo kefíru nebo mléka, a to buď jogurtového nebo obyčejného. Třetí variantou je instantní obilninová kaše, stoprocentní ovocná šťáva nebo pyré a mléčný výrobek. A jako čtvrtou variantu písecká porodnice nabízí dva kusy sladkého pečiva se zákysem, kefírem nebo jogurtovým či obyčejným mlékem. Během dne si mohou rodičky brát ještě ovoce připravené na tácech ve společných prostorách porodnice.

Bylinná nápařka

Písecká porodnice rozšířila nabídku úlevových metod pro rodící ženy o bylinnou napářku. Čistě přírodní metoda dokáže posílit nastupující porod a zároveň tlumit bolest. Napářka ze speciální směsi bylin pomáhá uvolnit porodní cesty a snížit napětí v těle rodiček. Ty během procedury sedí na speciální židli, která umožňuje co nejlepší působení teplé bylinné páry na porodní cesty.

Předporodní kurzy

Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice Písek rozšířilo předporodní kurzy. Nově je organizuje také v Blatné, kde provozuje i gynekologicko-porodnickou ambulanci. Jedná se o obdobný předporodní kurz, který už roky pořádá pro nastávající maminky přímo v písecké nemocnici a který je hojně navštěvovaný. Kurz pro nastávající rodiče se skládá ze šesti až osmi lekcí, dlouhých 1,5 hodiny. Poskytuje praktické informace potřebné k porodu i následné péči o dítě, například kojení. Součástí lekcí je i cvičení vhodné pro těhotné ženy.

Fotokoutek pro miminka

Aby vzpomínka na první okamžiky s miminkem byla ještě hezčí, mohou rodičky v Písku využít k fotografování speciálně vyzdobený prostor. Gynekologicko-porodnické oddělení písecké nemocnice k těmto účelům přichystalo fotokoutek s dětskými motivy v pozadí a tabulí, kam lze napsat jméno novorozence, datum a čas jeho narození, případně i další podrobnosti. Fotokoutek je umístěn na chodbě porodnice.

Podpora duševní pohody

Písecká porodnice se zapojuje do pomoci ženám s duševními potížemi po porodu. Ve spolupráci s Národním ústavem duševního zdraví pomáhá mapovat novopečené maminky, ohrožené rozvojem duševních potíží. Těm pak ústav nabízí podporu a odbornou psychologickou pomoc. K tomuto účelu slouží na porodnici dva tablety s on-line dotazníkem, které zapůjčil Národní ústav duševního zdraví. Čerstvé maminky si na nich mohou před odchodem z porodnice udělat jednoduchý test, který určí, zda u nich hrozí rozvoj psychických potíží. Jestliže výsledek testu na toto riziko poukáže, kontaktují je proškolené konzultantky s nabídkou podpory a odborné pomoci.

Domácí porodní péče

Ženy, které své dítě přivedly na svět v písecké porodnici, mohou využívat její služby i několik týdnů po propuštění domů. V případě, že si nevědí rady se svým poporodním stavem nebo s novorozencem, mohou požádat o odbornou pomoc porodní asistentky v domácím prostředí. Ta je u nich doma navštíví, zkontroluje zdravotní stav matky i dítěte, poradí s péčí a zodpoví případné dotazy. Služba je součástí domácí poporodní péče, kterou písecká porodnice poskytuje od září. Ženy ji mohou využívat během celého šestinedělí. Kontakt na domácí poporodní péči získají novopečené maminky přímo v písecké nemocnici. Porodní asistentka se do místa jejich bydliště dostaví co nejdříve po zažádání o pomoc.

Laktační poradna

Nemocnici Písek mohou už několik měsíců kontaktovat i maminky, které mají potíže s kojením. Dětské a dorostové oddělení pro tyto účely otevřelo Ambulanci pro laktační poradenství. Vyškolené laktační poradkyně tam jsou k dispozici ženám, které mají problémy s kojením, ale i nastávajícím maminkám, jež kojení teprve čeká a chtějí se na ně co nejlépe připravit. Ambulance je umístěná v prostorách dětské ambulance a lze ji navštívit pouze na základě objednání. To je možné každý všední den v čase od 8 do 10 hodin na telefonních číslech: 382 772 206 a 382 772 472.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky nemocnice písek, porodnice písek, rodičky, novorozenci, špičková péče

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Trocha dobrých zpráv. Jinak o dnešní době na streamu ve svém pořadu Vsichni tady umřeme sociolog Standa Biler. O důvodech dnešního stavu píšu v diskusích pod Komentáře, Glosy a další články.

Úterý, 17. října 2023, 10:48Odpovědět

Rodit v Písku se vyplatí: vedle pestrých snídaní a fotokoutku nemocnice pomůže s kojením i s poporodní péčí u vás doma  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.