Počasí dnes25 °C, zítra32 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

V jindřichohradecké nemocnici odoperovali nádor s hmotností 19 kilogramů, jedná se o světový rekord

Medicínský zázrak, tak mluví jindřichohradečtí lékaři o operaci, kterou se zabývali minulý rok v období Vánoc. Šestasedmdesátiletá pacientka tehdy vyhledala pomoc lékařů v domnění, že má kýlu. Vyšetření však ukázala, že se jedná o nádor rekordních rozměrů. S váhou překonávající 19 kilogramů se jedná o největší tumor tohoto typu na světě.

Všechno začalo rostoucím objemem břicha, kterému ale paní Marie nepřikládala větší význam a myslela si, že jde pouze o kýlu. Nakonec ji před loňskými Vánocemi k lékaři dohnala vnoučata. „Našla jsem si na internetu, že je v jindřichohradecké nemocnici kýlní centrum, a že tři dny po operaci pouští pacienty domů. Myslela jsem si, že budu na Vánoce doma, ze třech dní se ale staly víc než tři měsíce a domů jsem se dostala až na Velikonoce,“ popsala svůj příběh paní Marie.

Kvůli tomuto nečekanému nálezu čekala paní Marii ze Soběslavi akutní a extrémně složitá operace, při které lékaři pacientce odstranili 19 kilový nádor. Spolu s ním vyoperovali i ledvinou, v jejímž tukovém pouzdře se nádor utvořil. Velmi náročná, ale nakonec úspěšná, byla i následná rekonvalescence. Pacientka se tak dostala domů až konci března.

„Někteří pacienti své problémy bagatelizují, i když podvědomě vědí, že se něco děje, ale nechtějí si to přiznat. To byl i případ paní Marie. Přijali jsme ji za minutu dvanáct. Potíže narůstaly každým dnem, nádor utlačoval orgány dutiny břišní a hrudník a pacientka nemohla koncem roku už prakticky ani sama dýchat,“ přiblížil primář chirurgického oddělení Lukáš Havlůj, v jakém stavu byla pacientka před operací.

Největší nádor svého druhu

Havlůj také doplnil, že samotnému zákroku předcházela pečlivá příprava a spolupráce primářů urologického, chirurgického a anesteziologického oddělení nemocnice. Operace, při které lékaři nádor odstranili, trvala čtyři hodiny. Ani poté ale nebylo vyhráno, nádor totiž utlačoval velké cévy v břišní dutině i ostatní orgány a pacientka tak potřebovala mnoho času na regeneraci.

„Došlo k mnoha závažným pooperačním okolnostem, se kterými jsme se na ARO museli potýkat. Naše pacientka strávila na ARO téměř tři měsíce a polovinu z toho byla v umělém spánku,“ popsal průběh rekonvalescence primář Vít Lorenc.

Lékaři také doplnili, že se jednalo o vzácný typ nádoru, takzvaný liposarkom, který vzniká z tukové tkáně a prakticky se může vyskytovat kdekoliv v lidském těle. „Obecně nádory mohou být ještě větší. Jsou popsány případy, kdy nádory vážily i více než 100 kilogramů. Takto velký nádor tohoto typu odborná literatura ale nepopisuje, pravděpodobně tak jde o světový rekord,“ doplnil Havlůj.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Jindřichův Hradec

Štítky nemocnice, Jindřichův Hradec, operace, nádor, světový rekord

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jindřichohradecké nemocnici odoperovali nádor s hmotností 19 kilogramů, jedná se o světový rekord  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.