Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

S péčí o pacienty pomáhá v Českých Budějovicích také 3D tisk, hodí se při výuce či léčbě nádorů a zlomenin

Nemocnice České Budějovice využívá novou 3D tiskárnu, která umožňuje tisknout z bezpečných materiálů a výrazně zlepšuje péči o pacienty. Na onkologii tiskárnu testují pro výrobu přesných nástrojů, které zvyšují bezpečnost a úspěšnost léčby. Pomáhá také při složitých operacích a výuce lékařů.

Nemocnice České Budějovice zlepšuje díky novým technologiím svou péči o pacienty. Nově jí s tím pomáhá i 3D tiskárna Formlab 3B+. Tato moderní technologie umožňuje tisknout z biokompatibilních materiálů a přináší do péče o pacienty nevídané možnosti.

Na Onkologickém oddělení už biomedicínští inženýři testují tiskárnu, aby vytvořili přesné šablony pro umístění léčebných zařízení přímo do nádorů. Tato precizní metoda zlepšuje přípravu a provedení léčebných postupů, což vede k vyšší efektivitě a bezpečnosti zákroků.

„Již jsme vytvořili dutý fantom ledviny pro přesnější dozimetrické interpretace vyšetření, což je klíčové pro správné dávkování a účinnost léčby,“ říká Pavel Stolbenko, klinický inženýr z Onkologického oddělení a jeden z hlavních iniciátorů 3D tisku v nemocnici.

Oddělení nukleární medicíny také těží z této technologie. Přesné modely orgánů, jako je dutý fantom ledviny, zajišťují přesnější diagnostiku a následné léčebné postupy. „Přesné výtisky nám umožňují dosahovat lepších výsledků a zvyšují jistotu při léčbě pacientů,“ dodává Stolbenko.

Kromě onkologie a nukleární medicíny využívají lékaři z Oddělení úrazové chirurgie 3D tiskárnu pro přípravu na komplexní operace. Například při rekonstrukci kosti patní po komplikovaném traumatu dokázali díky přesnému modelu detailně naplánovat operaci. Tento postup zkrátil čas zákroku a zvýšil jeho úspěšnost.

3D tisk se osvědčil i ve vzdělávání lékařů. Praktické dovednosti si mohou nacvičit na realistických modelech, což zvyšuje jejich připravenost na reálné zákroky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice České Budějovice

Štítky České Budějovice, nemocnice, 2D tisk, nádory, zlomeniny, výuka, léčba, moderní technologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S péčí o pacienty pomáhá v Českých Budějovicích také 3D tisk, hodí se při výuce či léčbě nádorů a zlomenin  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.