Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeské porodnice vloni přivedly na svět 6553 dětí

V jihočeských porodnicích se v loňském roce narodilo celkem 6553 dětí, z toho více než jedna třetina v Nemocnici České Budějovice. Meziročně se počet novorozenců v kraji zvýšil o 184. Vzhledem k roku 2011 tak kraj zaznamenal zvýšení porodnosti o 2,9 procenta.

Nárůst počtu porodů zaznamenaly meziročně nemocnice v Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Táboře a Strakonicích, naopak pokles zaznamenaly nemocnice v Jindřichově Hradci, Písku a Prachaticích.

Vyplývá to z nejčerstvějších údajů Perinatologického centra Nemocnice České Budějovice, které je jediným akreditovaným a vysoce specializovaným pracovištěm svého druhu na jihu Čech. Perinatologické centrum tvoří společně oddělení ženské (gynekologicko-porodnické) a oddělení neonatologické.

Ačkoli je statistika v činnosti Perinatologického centra českobudějovické nemocnice až tím posledním úkolem, je přesto důležitou analýzou kvality předporodní, porodní a poporodní péče v lékařských zařízeních na jihu Čech.

„Perinatologické centrum zajišťuje v úzké spolupráci obou výše zmíněných oddělení nemocnice se spádovostí nejen pro celý kraj, ale například také pro Pelhřimovsko, Klatovsko či Telčsko, tedy hraniční oblasti Plzeňského kraje a kraje Vysočina, péči o nejsložitější patologická těhotenství, o nejsložitější a nejpatologičtější porody, převážně předčasné porody, a následnou péči o děti narozené z těchto porodů. Ve výjimečných případech, a při volné kapacitě, řešíme jako specializované pracoviště případy patologických těhotenství a porodů až třeba z Ostravy,“ uvedl primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice České Budějovice MUDr. Petr Sák Ph.D.

Nutno poznamenat, že Česká republika je v perinatologické péči na jednom z předních míst na světě, před zeměmi jako jsou Spojené státy nebo Anglie.

V roce 2012 se v Jihočeském kraji narodilo už zmíněných 6553 dětí z 6443 porodů, což znamená, že ve 110 případech došlo k porodu dvojčat.

Českobudějovická porodnice se na tomto počtu podílí více než jednou třetinou. Vloni zde totiž došlo k 2356 porodům, z nichž se narodilo 2425 dětí, v 69 případech šlo o dvojčata.

Porodnictví ale bohužel nepřináší pouze radostné události v podobě příchodu nového člověka na svět. Rodí se i mrtvé děti. To ovšem nemocnice mohou ovlivnit jen těžko, protože rodičky se do péče lékařů zpravidla dostanou s už mrtvým plodem v těle, nebo je při předčasných porodech stav dětí takový, že je lékaři už nemohou zachránit.

Běžně přitom přivádějí na svět zdravé děti s porodní váhou okolo 1,5 kilogramu. O dobré péči všech porodnic v kraji svědčí to, že nedošlo k žádnému úmrtí během porodu.

Celkem se vloni v Jihočeském kraji narodilo 22 mrtvých dětí a po porodu zemřelo šest dětí, což představuje 4,2 promile ze všech narozených. Průměr ve vyspělých zemích světa přitom činí v této neradostné statistice 5 až 10 promile (podle stávající zákonné definice porodu se do statistiky počítá jakékoli narození dítěte s porodní váhou nad 500 gramů).

Českobudějovické perinatologické centrum je špičkovým pracovištěm disponujícím nejen vysoce erudovaným lékařským personálem, ale také moderní technikou.

„Rutinní využívání špičkových přístrojů je samozřejmě nezbytnou podmínkou kvalitní péče. Přesto se snažíme zvýšit také komfort a pohodlí rodiček zejména v době těsně před porodem,“ poznamenal primář Sák.

Ročně je na českobudějovickém gynekologicko-porodnickém oddělení hospitalizováno v průměru 5,6 tisíce pacientek, jeho ambulancí pak projde dalších přibližně 25 tisíc žen.

Nemocnice České Budějovice zahájí v letošním roce výstavbu nového perinatologického centra, které mimo jiné významně zvýší komfort pobytu rodiček a jejich dětí v nemocnici. Samozřejmostí tak budou jedno, maximálně dvoulůžkové pokoje s nadstandardním vybavením a režimem.

Meziroční vývoj počtu porodů (2012/2011) v jednotlivých porodnicích
České Budějovice + 109
Český Krumlov + 101
Tábor + 50
Strakonice + 14
Prachatice - 5
Písek - 30
Jindřichův Hradec - 45

Tisková zpráva Nemocnice České Budějovice, a.s.

Štítky nemocnice, jižní Čechy, Jihočeský kraj, porodnost, počet narozených dětí, porod, Nemocnice České Budějovice, České Budějovice, Česko, Český Krumlov, Písek, Prachatice, Strakonice, Nemocnice Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské porodnice vloni přivedly na svět 6553 dětí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.