Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Očkování je prevencí proti rakovině děložního čípku

Rakovině děložního čípku, která je po karcinomu prsu druhou nejčastější rakovinou postihující ženy, se dá účinně předcházet očkováním.

Podle odborníků je účinnost vakcíny téměř stoprocentní na nejčastější typy virů, které rakovinu čípku způsobují, zatímco léčba v případě vzniku onemocnění je velmi nákladná, dlouhodobá a v řadě případů nakonec neúspěšná.

„Rakovina děložního čípku je jedním z nejrozšířenějších nádorů u žen. V České republice jím každoročně onemocní zhruba 1000 až 1100 žen. Bohužel přibližně polovina z nich umírá. Ve výskytu tohoto onemocnění se Česká republika řadí na přední místa v Evropě. V Jihočeském kraji se incidence tohoto onemocnění pohybuje na úrovni 17 případů na 100 tisíc obyvatel. Český průměr je dvacet,“ potvrdil neradostnou statistiku primář gynekologicko-porodnického oddělení a vedoucí lékař onkogynekologického centra Nemocnice České Budějovice MUDr. Petr Sák Ph.D.

Jihočeský kraj se proto i letos stal partnerem projektu Chraňte se včas, který se věnuje především problematice očkování proti rakovině děložního čípku. Díky němu mohou obyvatelé Jihočeského kraje využívat slevu na preventivní očkovací vakcínu proti nejčastěji sexuálně přenosné infekci HPV - neboli lidským papilomavirům.

Tato infekce kromě karcinomu děložního čípku, způsobuje například také rakovinu úst a hrtanu či polypy dýchacích cest, vzácně i rakovinu penisu u mužů. Papilomaviry jsou také velmi často zdrojem sice nezhoubných, ale nepříjemných genitálních bradavic u obou pohlaví.

Vakcína, podávaná ve třech dávkách, je plně hrazená zdravotními pojišťovnami pouze dívkám ve věku od 13 do 14 let. Díky projektu, kterého se i letos účastní Jihočeský kraj, je vakcína mnohem dostupnější také pro ženy do 45 let a muže od 9 do 26 let.

Standardní cena tří dávek očkovací vakcíny činí necelých 11 tisíc korun. Díky partnerství v projektu Chraňte se včas zaplatí Jihočeši pouze 7 400 korun.

Proč je výskyt Rakoviny děložního čípku vyšší, než v jiných vyspělých zemích Evropy, vysvětluje primář Sák nedostatečnou prevencí.

„Prevence nefunguje dostatečně. Rakovina děložního čípku je podobně jako například karcinom prsu velmi dobře preventabilní onemocnění. To znamená, že pokud by žena zcela pravidelně alespoň jednou ročně chodila na preventivní gynekologické prohlídky, tak s obrovskou mírou pravděpodobnosti lze předpokládat, že toto onemocnění bude zachyceno v úvodním stádiu, kdy je řešitelné drobným chirurgickým zákrokem, nikoli až ve stádiu invazivní rakoviny,“ konstatoval MUDr. Sák.

Specialisté rozeznávají čtyři stádia rakoviny děložního čípku. „V případě, že je zjištěna rakovina děložního čípku, tak i to první stádium, které má velice vysokou úspěšnost léčby, musí být řešeno cestou radikálního chirurgického zákroku, jenž ovšem znamená, že pacientka už bohužel nikdy nepřivede na svět dítě. Pokročilejší stádia dvě až čtyři jsou léčena intenzivní radiochemoterapií. To znamená ozařováním a cytostatiky,“ dodal Petr Sák.

Nejlepší a spolehlivou prevencí je v případě rakoviny děložního čípku právě očkování, nejlépe ještě v době, než začne mladá dívka žít pohlavním životem. Očkování proti rakovině děložního čípku je v tuto chvíli jediné očkování, které je na trhu dostupné proti tak vážné nemoci, jako je rakovina. Karcinom děložního čípku nevznikne, když není v organizmu přítomen virus HPV, a protože očkování brání infekci, zabrání i vzniku karcinomu.

Bližší informace poskytnou zájemcům ošetřující lékaři, pediatři a samozřejmě gynekologové.

Tisková informace Nemocnice České Budějovice, a.s.

Štítky rakovina děložního čípku, očkování, Nemocnice České Budějovice, karcinom děložního hrdla, rakovina, Jihočeský kraj, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Očkování je prevencí proti rakovině děložního čípku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.