Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Operaci musí lidé podstoupit často jen kvůli nevhodné obuvi

Bezmála třináct procent všech pacientů, kteří končí na operačních sálech českobudějovických ortopedů, si své onemocnění způsobilo samo, často jen používáním nevhodné obuvi.

„V oblasti chirurgické léčby problematika onemocnění nohy zastupuje přibližně osminu všech realizovaných ortopedických výkonů. Jde o civilizační onemocnění přímo související se způsobem obouvání. Vesměs jde o získané onemocnění v důsledku používání nevhodné obuvi. Z části se na jeho vzniku podílí i nadváha. Mnohdy jde o kombinaci obou faktorů. Důsledkem jsou různé deformity nohy,“ uvedl MUDr. Libor Filip z Ortopedického oddělení Nemocnice České Budějovice.

Poruchy nohy jsou civilizačním onemocněním přímo souvisejícím se způsobem obouvání či životního stylu. Ačkoli se nadváha týká dle statistik spíše mužů, mezi pacienty se získanou deformitou nohy jednoznačně převládají ženy.

„Nevhodná obuv na vysokých podpatcích s úzkou špičkou, kdy celá váha končetiny, respektive těla, se přenáší na velmi malou plochu, je příčinou řady deformací, které lze řešit v řadě případů už pouze chirurgickou cestou. Vznikají tak různé deformity. Plochá noha, bolesti v přednoží, vbočení palce, kladívkové prsty a podobně,“ poznamenal MUDr. Filip.

V poslední době se do módy dostaly boty zcela bez podpatků, rovné a úplně placaté. Ty pro změnu způsobují akutní potíže, bolesti v oblasti paty či klenby. Ženy se však odmítají svých špatných bot zbavit a nechtějí připustit, že jejich potíže způsobuje jen to, co mají na nohou obuté.

„Letní prázdninové měsíce jsou právě obdobím, kdy se na nás pacientky s těmito potížemi obracejí. Něco jiného je v těchto plackách dojít pár metrů na pláž, a něco jiného pak chodit v nich celý týden třeba po Římě,“ dodal Libor Filip.

Ženy nad muži v oblasti získaných deformit nohy jednoznačně vévodí. Z deseti pacientů, kteří se na operační sály ortopedů s podobnými problémy dostávají, je devět žen.

„Samozřejmě, že nejlepší je prevence v podobě vhodně zvolené obuvi. Móda je ale móda, takže se nedomnívám, že počet případů zejména u žen bude v budoucnu nějak výrazně klesat. Na druhou stranu roste i počet deformit nohy v důsledku úrazů,“ zdůraznil primář Ortopedického oddělení Nemocnice České Budějovice, Doc. MUDr. Jiří Stehlík, CSc.

Chirurgická léčba těchto problémů ovšem v posledních letech zaznamenala obrovský pokrok díky technice. Existuje řada nových implantátů, které umožňují léčbu dříve neřešitelných problémů. Spolu s tím se vyvíjejí i metody chirurgické léčby.

Tisková informace Nemocnice České Budějovice, a. s.

Štítky nevyhodná obuv, operace, nemocnice, České Budějovice, nemoc, pacient, léčba, Nemocnice České Budějovice, Řím

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hawky

Když vidím na jakých jehlách někdy ženský chodí, tak se divím, že vůbec někam dojdou bez zranění.....a to nemluvim o tom, jak nepřirozeně ta chůze vypadá. Chudáci nohy.

Středa, 1. srpna 2012, 11:54Odpovědět

Operaci musí lidé podstoupit často jen kvůli nevhodné obuvi  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.